От х:

Днес в x:

Плащат на вузовете, ако закрият специалности

Висши училища, които закриват или сливат специалности, или правят други реформи, ще получат допълнително пари още следващата година. Средствата ще дойдат от специален фонд за модернизация на висшето образование, парите за който вече са намерени, предаде АСН.

Изненадващо днес зам.-финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред образователната комисия в парламента, че е успял да осигури още 40 милиона лева към просветния бюджет. 20 от тях ще отидат за средното образование, 20 за висшето, обясни просветният министър Сергей Игнатов. Той обаче отказва да ги даде на вузовете, само за да пълнят дупки, тъй като това нямало да реши генерално проблемите им.

Преди ден ректорите настояха спешно да им бъдат отпуснати още 24 милиона лева, тъй като са приели повече студенти. Сега се оказва, че парите ги има, просто не ни ги дават, коментираха ректори.

Сергей Игнатов съобщи също, че води преговори с "Топлофикация", министерството да й превежда директно парите, които Софийският университет дължи. По този начин щяло да се гарантира, че няма да има дървена ваканция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини