От х:

Днес в x:

Токсичните отпадъци от Унгария достигнаха до водите на Дунав

Токсичните отпадъци от Унгария достигнаха до водите на река Дунав. Това съобщи представител на агенцията за контрол на качеството на водите, предаде АФП.

По-рано експерти предупредиха, че ако отровните вещества попаднат във водите на река Дунав, под заплаха ще се окажат Сърбия, България, Румъния и Украйна.

Няколко населени места в Унгария практически бяха залети от токсичните потоци след аварията в алуминиев завод в западната част на страната. По предварителни данни от момента на аварията досега от резервоара са изтекли 600 000-700 000 куб. метра отровни вещества.

Все още е трудно да бъде направена оценка за това какви ще са последиците от екологичната катастрофа в Унгария за здравето на хората, но жителите на Австрия не са застрашени. Това заяви австрийският министър на здравеопазването Алоис Щегер по време на Европейския здравен форум, съобщава ИТАР-ТАСС.

Министърът изключи възможността, отровата, изтекла от резервоара на алуминиев завод в Унгария, да попадне на австрийска територия. Той добави, че е възможно след изсъхването на токсичната кал, малки червени частици от нея да попадат в атмосферата.

Щегер даде висока оценка на работата на унгарските власти за овладяване последиците от аварията.

Вчера еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви, че замърсяването в Унгария е овладяно, не се търси международна помощ и няма опасност да се разпространи по съседните страни.

"Не се налага нашата намеса и няма опасност от това замърсяването да продължи. Ние следим информацията във всеки един час. Аз получавам буквално на всеки два часа информация за това какво е движението и засега можем да кажем, че е под контрол", подчерта еврокомисарят. Тя обясни, че постоянно се следи информацията, която постъпва от Унгария чрез Центъра за мониторинг и информация.

По думите на Георгиева, в момента се обеззаразяват засегнатите райони от аварията в Унгария. "Ситуацията е под контрол и няма опасност от по-нататъшно разпространяване на замърсяването", посочи еврокомисарят. Тя каза, че поставените диги удържат водата. Георгиева каза, че 400 души са били евакуирани в Унгария. Четирима души са загинали. "Пет все още ги издирваха, когато ние получихме данните. 123 души са в болници. Веднага са взели мерки. Това е много важно - успели са да спрат по-нататък наводнението", каза още Кристалина Георгиева.

Преди два дни агенцията за поддържане и проучване на река Дунав даде предварителна оценка, че е възможно замърсяването от аварията в завод за алуминий в Западна Унгария да стигне до българския участък на реката най-рано след 7 дни.

Очакваше се замърсяването да е силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел "Железни врата", който се намира на десетина километра преди българския участък и има вместимост от порядъка на милиарди кубически метри.

Независимо от ниската степен на риска МОСВ уведоми областните управители на областите в териториалния обхват на реката, Гранична полиция, Гражданска защита и РИОКОЗ за получената информация за аварията.

Петте регионални инспекции по околната среда и водите по поречието на Дунав, Басейнова дирекция "Дунавски район" и Изпълнителната агенция по околна среда са в готовност за системни замервания за качеството на водите на реката.

МОСВ е отправило запитване по Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини