От х:

Днес в x:

Орфейски блок с разцепен вход, ремонтът невъзможен заради EVN

Огромната цепнатина и ел таблото и на пътя

Повече от две години жителите на блок 30 в квартал Орфей не могат да ремонтират входа си заради табло на EVN. То стои точно по средата на огромна цепнатина прорязваща стените и козирката над входа. През тази година цепнатината се разширила опасно и жителите събрали по 120 лв от апартамент, за да платят на частна фирма да извърши ремонта. EVN обаче отказват да преместят таблото, защото не било тяхно. То било на живущите, само електромерите в него били на дружеството.

В същото време строителите обяснили, че няма как да започнат каквито и да е ремонтни работи, първо, защото няма да са ефективни и второ, защото могат да повредят елтаблото, в което са електромерите на всички 24 апартамента. Мъртвата ситуация продължава вече половин година. Развръзката обаче ще е близо, предполага 64-годишната Делка Желева. По време на дъждовете през разцепената козирка на входа тече обилно вода, която пада върху първо таблото. Ако изгори, съдбата на хората ще е като на жителите от съседния вход-подмяната ще е за тяхна сметка. Там причината за изгарянето била друга, но всички си платили от джоба.

Подали сме поне три писмени молби, последната лани от Иван Желев. Говорили сме много пъти по телефона, разказва домоуправителката Маргарита Колева. Хората предлагат няколко варианта-електромерите да бъдат изведени по етажите, както е в други орфейски блокове, таблото да бъде преместено анблок наляво надясно нагоре или в мазето. Отговорът е-не. Той идва от ниво клиентски център- Хасково, защото по-нагоре в йерархията орфейци не са допуснати.

Блокът с право може да се нарече каръшки, мрачно се шегуват със себе си орфейци. Заради пропадането на входа, видно и по разкривените и разпукани плочки в него, преди 3 години се разкъсала тръба на ВиК. Водните обаче не могли да открият откъде захранват блока. По време на търсенията им, блокът стоял три дни без вода. Така и не станало ясно откъде идва водата и ВиК-то направило нова връзка. Тя е една пластмасова тръба с двойно по-малко сечение от стандартните, която, хваната на ръждива тел, виси в мазето. Понеже е тясно, налягането не е достатъчно за качествено захранване на горните етажи особено в пиковите часове. Водният проблем обаче бледнее пред строително-енергийния такъв и орфейци даже не го повдигат .Те са готови да преместят проблемното табло и направят строителния ремонт на свои разноски, но никой не им позволява, нито пък го прави вместо тях.

Haskovo.net декларира готовност да публикува становището на цитираните институции. Съгласно практиката на EVN въпроси по телефон не се приемат, а само писмено. И-мейл до енергото вече е изпратен.

В късния следобед в редакцията бе получен отговорът на EVN. В него се казва че дружеството не е отговорно за създалата се ситуация и обяснява защо:

Според нормативната уредба всяко пресутройство в общи части на собственост, какъвто е случая с ел. таблото на блок 30, се извършва по реда определен в Закона за устройство на територията пред съответната община, като всички разходи, породени от преустройството се заплащат от съответната етажната собственост.

По силата на нормативната уредба „ЕВН България Електроразпределение” АД не може да бъде ангажирана с преместването на съоръжения в границата на имота - какъвто е случая с въпросното ел.табло. Това ел.табло не е собственост на „ЕВН България Електроразпределение” АД. Това, което се изисква от „ЕВН България Електроразпределение” АД е да окаже съдействие, след представен от въпросната жилищна кооперация проект, съгласуван с дружеството и одобрен от съответната община.

До момента живущите в блок 30 не са представили пред дружеството такъв проект за съгласуване и процедура по ЗУТ/ закона за устройство на територията/, както изисква законът.

 Предвид развилата се конкретна ситуация в блок 30 и с цел запазване безопасността на живущите в него „ЕВН България Електроразпределение” АД ще окаже съдействие за обезопасяване на съоръжението и неговото преместване, въпреки че живущите в блока не са спазили законовата процедура и произтичащите от нея задължения, включително и финансови.

 Г.Христов

Пукнатината продължава по стените и по пода който видимо е пропаднал
Бавното пропадане на входа съсипа новата външна изолация на семейство от първия етаж
Блок 30-ти е известен с многото си проблеми
Поредният проблем: 8 етажа се снабдяват с вода по тази тръба
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини