От х:

Днес в x:

Масирано полицейско присъствие край школата за 15 септември

Започва акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”, информираха от областната дирекция на МВР в Хасково Традиционно тя ще се провежда до 30 септември 2010г. През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в районите на училищата в часовете преди началото и след края на учебните занятия. Униформените ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители по улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях; ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки; ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците. Засиленото полицейско присъствие в районите на най-рисковите кръстовища край училищата в хасковско ще продължи през цялата учебна 2010/2011 г. Статистиката показва, че децата на възраст от 6 до 14 години най-често попадат в злополуки като пешеходци и то в населените места; юношите между 15 и 17 години - като пътници в автомобили и на мотоциклети и мотопеди, както и като водачи - главно на двуколесни моторни превозни средства.

От началото на годината на територията на Хасковска област са регистрирани 10 тежки пътнотронспортни произшествия с участието на деца, при които 2 са загинали и 9 са ранени. В сравнение с изминалата година се наблюдава намаляване на тежките инциденти с деца с 5, при загиналите с 1 и при ранените с 5. Решаващата роля за безопасността на детето все пак имат родителите им. Затова пътните полицаи препоръчват майките и бащите на малките ученици използват първите дни на новата учебна година, за да припомнят на децата си правилата за безопасно движение на пешеходците. И да не забравят най-важното - че детето може да знае правилата, но прави това, което вижда - примерът на родителя е изключително важен. Препоръчваме им да използват първите дни на учебната година, за да им припомнят правилата за безопасно движение на пешеходците:

- Ако нямат възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно поне няколко пъти.

- Ясният регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ.

- Основните неща, което детето трябва да знае, за да е в безопасност са:

къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)

как да пресича - как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобилът, за да пресич.

кога не бива да пресича – например пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил

къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.

- Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна. То трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението. Сектор Пътна полиция апелира към водачите на моторни превозни средства на 15 септември да управляват с включени къси светлини и по този начин да покажат своята съпричастност към безопасността на децата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини