От х:

Днес в x:

Съветничка от ГЕРБ лъже за църквата в Узунджово

Всичко в църквата си е на мястото

Църквата Успение Богородично в село Узунджово е без църковна утвар по разпореждане на митрополит Николай. Свещените предмети без които провеждането на литургията е невъзможна, били иззети защото имотът е общинска, а не е собственост на църквата. Тази теза разви общинската съветничката от ГЕРБ Сенна Радева на сесията на хасковския общински съвет днес. Акт по изземване на църковна утвар и превръщането на вече осветен храм в неканонически би бил абсолютен прецедент и скандален акт в историята на България. Haskovo.net реши да провери това.

Оказа се, че църковната утвар си е на мястото. Никой е е забранявал провеждането на служби и литургии. За последно, голяма литургия е била отслужена на храмовия празник на Богородица, на 15-ти август.

„Църквата е осветена именно от дядо Николай/ 2007 г. Б.А./“ припомни храмовия свещеник отец Петър от храма "свети Димитър" в Хасково. „В престола на църквата са част от мощите на св. Кирик и Юлита. Това автоматично оторизира храма да извършва всички възможни ритуали по канон, със или без разрешението на митрополита, патриарха или който и да е “ обясни свещеникът. Освен официалните празници, в църквата след ремонта са извършени над 30 кръщенки, а от началото на годината има две сватби. Това би било невъзможно без утвар. Идват хора от Гърция за да се кръщават в нашата църква, с гордост обясниха узунджовци.

Църковната утвар бе грижливо завита и готова за употреба

Потърсихме г-жа Радева за коментар. Съветничката се позова на писмо на митрополит Николай, в който по думите и, той предлага подобна мярка. Писмото е много красноречиво, загадъчно обясни дамата и обеща да го предостави на Haskovo.net в най-скоро време. За прибирането на църковната утвар пък Сенна Радева знаела от архийерейския наместни отец Антоний отпреди две години. Когато и съобщихме че утвар-а е там тя отново се позова на писмото на дядо Николай и добави че нямала намерение да повдига темата сега, така се случило. Haskovo.net обещава публикува писмото в търсене на истината-канонична ли е 500 годишната църква или не.

Г.Христов

Сенна Радева лансира невярна информация
Отец Петър: Утвара е общински, как може дядо Николай да си го вземе?!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини