От х:

Днес в x:

Лекари: Слънцето „убива“ скалпа и гърдите

Приятно за очите, но рисковано за жените

Скалпа при мъжете и гърдите при жените са рисковите участъци по човешкото тяло, които могат да бъдат буквално „убити“ от директната слънчева светлина, каза кожния лекар-онколог д-р Живко Филев. Човешката кожа е главният потърпевш на лятото, топлинните удари са малка грижа, предупреждават медиците.

Според доктор Филев, всяка открита зона от човешкото тяло е застрашена от директното облъчване с ултравиолетови лъчи. Скалпа на човека обаче не е „предвиден“ от природата да бъде открит за светлина. За съжаление всеки трети мъж страда от оплешивяване и открива темето си. Там лъчите падат перпендикулярно и след продължително облъчване се образуват агресивните Спиноцелуларни карциноми, които могат да бъдат много агресивни.

Критичната област при жените е бюста. Изключително нежната кожа там е много податлива на преканцерозни образувания. Големият проблем на дамите обаче е, че искат задължително да са нещо противоположно на това, в което ги е превърнал Господ. Ако са руси искат да са чернокоси, ако са бели, трябва да станат по-мургави, обобщи д-р Филев. Резултата е, че неподходящи кожи се излагат на ударна доза плаж и това води проблемите. Първо идва пигментацията. После групирането на пигментацията в гнезда. Стават петна , а те прерастват в бемки. Тези бемки никога могат да не се развият, но понякога стават активни, особено ако са на крайници и са постоянно подложени на въздействие от порядъка на епилацията. От тук до рака на кожата е близко. Характерното е, че тази болест се развива без предупреждения, а когато има предупредителна болка, до голяма степен е вече късно, защото туморите проникват в дълбочина.

И нещо от което си патят и двата пола, а е слабо известно. Много уязвима от изгаряне е долната устна на човека, когато е директно облъчвана със слънчева светлина. Затова и броят на онко-заболяванията на долната устна са с 25 пъти повече от тези на горната.

За ролята на слънцето при тези болести, показателна е следната статистика от последните години. Заболелите от Меланом /рак на кожата/ жени в Хасково и Кърджали са в съотношение 15:2 благодарение на значително по-облеченото и забрадено население от южния град.

Защо лосионите за тяло и слънцезащитните кремове предизвикват повече вреди, от колкото ползи и как хасковлиите ходят на плаж, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Слънцето бие оредяващите мачовци по главата, предупреждава кожния лекар д-р Филев
Изходът е в пълно "измазване" със слънцезащитни кремове. Не винаги това помага
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини