От х:

Днес в x:

3 °C

Лекари: Слънцето „убива“ скалпа и гърдите

Приятно за очите, но рисковано за жените

Скалпа при мъжете и гърдите при жените са рисковите участъци по човешкото тяло, които могат да бъдат буквално „убити“ от директната слънчева светлина, каза кожния лекар-онколог д-р Живко Филев. Човешката кожа е главният потърпевш на лятото, топлинните удари са малка грижа, предупреждават медиците.

Според доктор Филев, всяка открита зона от човешкото тяло е застрашена от директното облъчване с ултравиолетови лъчи. Скалпа на човека обаче не е „предвиден“ от природата да бъде открит за светлина. За съжаление всеки трети мъж страда от оплешивяване и открива темето си. Там лъчите падат перпендикулярно и след продължително облъчване се образуват агресивните Спиноцелуларни карциноми, които могат да бъдат много агресивни.

Критичната област при жените е бюста. Изключително нежната кожа там е много податлива на преканцерозни образувания. Големият проблем на дамите обаче е, че искат задължително да са нещо противоположно на това, в което ги е превърнал Господ. Ако са руси искат да са чернокоси, ако са бели, трябва да станат по-мургави, обобщи д-р Филев. Резултата е, че неподходящи кожи се излагат на ударна доза плаж и това води проблемите. Първо идва пигментацията. После групирането на пигментацията в гнезда. Стават петна , а те прерастват в бемки. Тези бемки никога могат да не се развият, но понякога стават активни, особено ако са на крайници и са постоянно подложени на въздействие от порядъка на епилацията. От тук до рака на кожата е близко. Характерното е, че тази болест се развива без предупреждения, а когато има предупредителна болка, до голяма степен е вече късно, защото туморите проникват в дълбочина.

И нещо от което си патят и двата пола, а е слабо известно. Много уязвима от изгаряне е долната устна на човека, когато е директно облъчвана със слънчева светлина. Затова и броят на онко-заболяванията на долната устна са с 25 пъти повече от тези на горната.

За ролята на слънцето при тези болести, показателна е следната статистика от последните години. Заболелите от Меланом /рак на кожата/ жени в Хасково и Кърджали са в съотношение 15:2 благодарение на значително по-облеченото и забрадено население от южния град.

Защо лосионите за тяло и слънцезащитните кремове предизвикват повече вреди, от колкото ползи и как хасковлиите ходят на плаж, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Слънцето бие оредяващите мачовци по главата, предупреждава кожния лекар д-р Филев
Изходът е в пълно "измазване" със слънцезащитни кремове. Не винаги това помага
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини