От х:

Днес в x:

5 мита за вредата от слънцето и слънцезащитата

В последните години за слънцезащита започна да се говори не само през летния сезон. Причините за това са комплексни - от промените в климата и изтънения озонов слой през нарасналия брой на злокачествени кожни образувания до по-голямата информираност по темата.

Последното е единственото радостно от гореизброените. Затова и няма да се уморим да повтаряме, че слънцезащитни продукти трябва да се ползват през цялата година върху откритите части от тялото. Ето и най-честите митове, свързани с предпазването от слънцето.

Мит: В облачни дни слънцето не е опасно

Вредата, която слънчевите лъчи нанасят на кожата, се дължи на ултравиолетовата радиация, а не на температурата. Въпросната радиация прониква и през облаците, като дори може да бъде увеличена от това, че се "отразява" в тях. Комбинацията с вятър ни гарантира слънчево изгаряне, ако не ползваме слънцезащитен продукт.

Мит: Ако почернея, но не изгоря, не е опасно

Всъщност всяко потъмняване на кожата след излагане на слънце е вид травма. Организмът ни отделя меланин в опит да предпази кожата от UV лъчите. Ако искаме да се защитим от слънцето, трябва да стоим на сянка с шапка на главата и слънцезащитен продукт с фактор SPF 50.

Мит: Прозорците на колата предпазват от изгаряне

Освен ако не са затъмнени, прозорците на автомобилите намаляват, но не блокират напълно UV радиацията. Което значи, че задължително ползваме слънцезащита върху лицето и ръцете си в колата, дори и да не планираме да стоим на открито.

Мит: Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-дълго защитава

Съкращението SPF на слънцезащитните продукти идва от sun protection factor или "слънцезащитен фактор". Продуктите с SPF30 блокират около 97 % от UV лъчите, докато тези с SPF50 - около 98 %. Продължителността на защитата им не зависи от фактора, а от изминалото време. Препоръчително е продуктът да се нанася повторно на два часа, особено когато се потим или сме се къпали в морето/басейна.

Мит: Изгарял съм преди и вече няма смисъл да се предпазвам

Когато изгорим на слънце не е задължително да развием рак на кожата. Когато обаче изгаряме всяка година или през година, увеличаваме тройно риска да развием меланома в сравнение с хората, които никога не са имали слънчево изгаряне, съобщават Cancer Research UK. Никога не е късно да започнем да сме по-предпазливи с излагането на слънце - като начало ни трябва слънцезащитен продукт с фактор поне SPF30, шапка, слънчеви очила и да бъдем на сянка в летните дни между 11 сутринта и 16 следобед.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини