От х:

Днес в x:

Огромно слънчево петно предизвиква мощни изригвания

Ширината му е 15 пъти тази на Земята

Слънчеви изригвания от най-висок клас са регистрирани в последните две седмици. Това се дължи на огромно петно на повърхността на Слънцето, чиято ширина е 15 пъти тази на Земята, съобщиха сайтът „Спейс“ и ТАСС.

AR3664 не е обикновено слънчево петно. През последните дни тъмното петно на повърхността на Слънцето се разрасна, превръщайки се в едно от най-големите и най-активни, наблюдавани през този слънчев цикъл, отбелязва „Спейс“.

То привлече вниманието на учените преди дни, след като Центърът за прогнозиране на космическото време на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ предупреди за повишен риск от слънчеви изригвания.


В четвъртък са регистрирани общо три изригвания от най-висок клас Х, като последното изригване на Слънцето с тази мощност е било на 9 май. Изригването X1.1 е с продължителност 37 минути. По-рано беше съобщено за изблици Х1.0 и Х2.2.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини