От х:

Днес в x:

Учени с нов план за охлаждане на Земята чрез блокиране на Слънцето

Учените проучват идея, която може да спаси планетата ни от глобалното затопляне: разполагането на "гигантски чадър" в космоса, който да блокира част от светлината на Слънцето.

Екипът е ръководен от израелският професор от Института Технион Йорам Розен и работи по изготвянето на умален прототип, пише в. "Ню Йорк Таймс".

За да работи идеята, космическия щит трябва да се простира на площ от приблизително един милион квадратни мили, или около размера на Аржентина. Тъй като това е твърде голяма структура за изстрелване в космоса с една ракета, Розен и неговият екип предлагат схема, при която рояк от по-малки "чадъри" се изстрелват в космоса, където те ще работят в синхрон.

"Можем да покажем на света: "Вижте, има работещо решение, вземете го, увеличете го до необходимия размер", казва Розен.

Ако блокираме между един и два процента от радиацията на нашата звезда, то ще неутрализираме ефектите на глобалното затопляне, твърдят учените. Разполагането на "чадъри" в космоса, може да е по-евтино в достатъчно дългосрочен план от впръскването на аерозоли в атмосферата.

Миналата година екип от учени от Харвард и Университета на Юта проучи идеята за поставяне на прах в "точка на Лагранж" между Слънцето и Земята, за да се преодолее изменението на климата.

Не всеки е съгласен с идеята. Според критиците разполагането на "сенник" в космоса би бил невероятно скъп и нереалистичен проект, особено предвид темпото, с което се ускорява глобалното затопляне. Освен това платното ще е изложено на удари от микрометеори. Не се знае и доколко стабилна ще е структурата. Що се отнася до концепцията за рояк, тя е по-реалистична, но отново доста скъпа.

Розен и неговият екип искат да си осигурят между 10 и 20 милиона долара, за да изградят своя прототип.

"Ние от Института Технион няма да спасим планетата", каза той пред "Ню Йорк Таймс". "Но ще покажем, че това може да се направи."

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини