От х:

Днес в x:

Земетресението с магнитуд 7,5 повдигна части от Япония до 4 метра

Земетресението на 1 януари 2024 г. причини изместване на земната повърхност на полуостров Ното в северозападната част на Хоншу, Япония. Някои части от полуострова са се издигнали до 4 метра, измествайки позицията на бреговата линия и оставяйки някои пристанища пресъхнали и далеч от водата.

Първият ден на 2024 г. донесе катастрофа в части от Япония. В 16:10 ч. местно време земята на полуостров Ното в северозападната част на Хоншу започва да се люлее, като силното земетресение продължава около 50 секунди. Основният трус с магнитуд 7,5 е последван от десетки силни вторични трусове през следващите минути, часове и дни.

Земетресението от 1 януари 2024 г. бе най-силното, удряло префектура Ишикава от 1885 г. и континентална Япония след земетресението в Тохоку през 2011 г. Трусовете са усетени в голяма част от Хоншу, включително Токио, разположен на около 300 километра югоизточно от епицентъра на земетресението. Трусовете са били най-силни в градовете Сузу, Ното, Ваджима и Анамизу, близо до епицентъра на северния полуостров Ното.

Щетите по инфраструктурата предизвикаха пожари. Обилният сняг, паднал след земетресението, усложнява работата на екипите за извънредни ситуации.

Научен анализ на земетресението

Заедно с първите реакции на бедствието от земята, няколко екипа учени проследиха ситуацията с помощта на сателити. Картата по-горе показва степента на изместване на земната повърхност, причинено от земетресението. Червените зони са изтласкани нагоре и към северозапад. Разпръснатите тъмносини и червени зони около летището, чисти зони и населени места из целия полуостров вероятно са фалшиви сигнали, причинени от това как формите на сградите или други елементи отразяват радарните сигнали.

"Повърхността се е издигнала нагоре с цели 4 метра в някои части на северния бряг на полуостров Ното", разказва Ерик Филдинг (Eric Fielding), геофизик в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА JPL. "Повдигането е голямо, защото разломът се е разкъсал близо до повърхността - на дълбочина от около 10 километра. Това се случва при разлом със стръмен ъгъл на наклон и южната страна на разлома се премести нагоре - това, което наричаме мегаземетресение.

Земетресенията се случват на различни дълбочини. Тези, които се срещат между 0 и 70 километра, са плитки, между 70 и 300 километра са междинни, а между 300 и 700 километра са дълбоки. Земетресенията, които се случват на малка дълбочина, като това на 1 януари, обикновено са по-разрушителни, тъй като генерираните сеизмични вълни имат по-малко време за загуба на енергия, докато пътуват от източника на земетресението до повърхността.

Разширени сателитни данни и промени в крайбрежието

Картата се основава на данни от екипа на Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA) в JPL и сеизмологичната лаборатория на Калифорнийския технологичен институт, екип, който разработва най-съвременни измервания на деформация, методи за откриване на промени и физически модели за използване в науката за бедствията и реакцията на тях.

Екипът на ARIA използва данни от радара със синтетична апертура от сензора PALSAR-2 на ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) на Японската агенция за аерокосмически изследвания и техника за проследяване на изместване на пикселите, за да измери изместването на повърхността в линията на видимост между земята и сателита.

Допълнителен анализ на наблюденията на ALOS-2 от учени от Службата за геопространствена информация на Япония показва, че земетресението е повдигнало земя по протежение на 85 километра брегова линия. То е изместило местоположението на бреговата ивица с приблизително 200 метра към морето в залива Миназуки, една от зоните с най-голямо издигане. Те също така съобщават за голямо повдигане и нова суша в Waijma и Nafune.

Гото Хидеаки (Goto Hideaki), геоморфолог от Университета в Хирошима, с колеги от Асоциацията на японските географи, използва въздушни снимки и сателитни данни, за да изчисли, че земетресението е разкрило общо 4,4 квадратни километра суша по бреговете на полуостров Нота.

 

Сателитно изображение на бреговата линия около залива Миназуки, Япония, заснето от Operational Land Imager-2 на Landsat 9 на 10 януари 2022 г.

 

Сателитно изображение на бреговата линия около залива Миназуки, Япония, заснето от Operational Land Imager на Landsat 8 на 17 януари 2024 г.

Някои от промените в бреговата линия около залива Миназуки се виждат в двете изображения на Landsat по-горе. Горното изображение от OLI-2 (Operational Land Imager-2) на Landsat 9 е получено на 10 януари 2022 г., преди земетресението. Долното изображение от OLI (Operational Land Imager) на Landsat 8 е получено на 17 януари 2024 г. след събитието. В залива има две малки рибарски пристанища, които са станали много по-високи и по-сухи от обикновено. Повече от 15 рибарски пристанища в префектура Ишикава съобщават за повишение според The ​​Asashi Shimbun.

Сателитните данни често се оказват полезни за организациите за спешна помощ, които подпомагат реагирането при бедствие веднага след събитие, тъй като могат да се използват за бързо локализиране на най-сериозно увредените райони. За по-дълги периоди от време сателитните данни могат също да помогнат на властите да вземат по-информирани решения относно възстановяването, докато се подготвят за възможността от бъдещи събития.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини