От х:

Днес в x:

Лукът ни защитава от образуването на ракови клетки

Лукът е ценен за здравето ни, както и за вкуса на храната ни. Той е част от семейството на цъфтящи растения, което включва и други популярни растения като чесън, шалот и праз. Лукът е известен с вкуса си, универсалността и относително ниската си цена, като е източник на разнообразни хранителни вещества. Тези здравословни хранителни качества на лука включват витамини, минерали и растителни съединения. Освен това, лукът е известен с лечебните си свойства, които са признати от хиляди години. Преди десетилетия се е използвал за пречистване на кръвта.


Някои от ползите за здравето, които се свързват с консумацията на лук, включват намаляване на риска от сърдечни заболявания, подобряване на имунната функция, противовъзпалителни свойства и подпомагане на доброто зрение. Тези ползи са само някои от многото, които лукът може да осигури за нашето здраве и благополучие.

100 г лук обикновено съдържат около 40-50 калории, приблизително 9-10 г въглехидрати, около 1 г белтъчини, малко или никакво количество мазнини и около 1,5-2 г фибри. Те също така съдържат около 89-90 г вода. Освен това, лукът е източник на важни витамини и минерали, включително витамин C, витамин B6, фолиева киселина, калий и магнезий. Той също така е богат на антиоксиданти и фитохимикали, които могат да имат положителни ефекти върху здравето. (1)(2)(3)


Лукът може да има положително влияние върху сърцето поради съдържанието си на различни хранителни вещества. Например витаминът С и флавоноидите, които се намират в лука, са известни с антиоксидантните си свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и окислителния стрес в сърдечно-съдовата система. Освен това лукът съдържа алицин, съединение, което е известно с антибактериалните си и антикоагулантни свойства. Това може да помогне за поддържането на здравето на сърцето. Някои изследвания също така показват, че редовното консумиране на лук може да помогне за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и кръвното налягане, което е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Все пак важно е да се обърне внимание на цялостното здравословно хранене и начина на живот, за да се поддържа оптималното сърдечно здраве. (4)(5)


Има изследвания, които показват, че лукът може да има потенциални антиракови свойства. Той съдържа фитохимикали, като алицин, който е известен със своите антиоксидантни и антиинфламаторни свойства. Тези свойства могат да помогнат за намаляване на риска от различни видове рак, като например рак на червата, рак на простатата, рак на белия дроб и други. Освен това, съдържанието на флавоноиди и сулфиди в лука също се свързва със защита срещу развитието на ракови клетки. Тези хранителни вещества могат да помогнат за забавянето на растежа на раковите клетки и за индукцията на тяхната апоптоза (програмирана клетъчна смърт). (6)(7)(8)


Референции

1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170000/nutrients
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662251/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963920/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6416036/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24612081/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25215621/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27393711/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4941721/

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини