От х:

Днес в x:

Маджид Мандаджъ: Няма файда богатият да обеднее

Маджид Мандаджъ е кмет на Стамболово от девет месеца. Завършил е специалността история и география в Учителския институт в Кърджали. Бил е преподавател седем години. Има диплома и от УНСС-Хасково, където е учил стопанско управление. От 10 години се занимава с политика.

Маджид Мандаджъ, кмет на Стамболово

- Г-н Мандаджъ, повече задължение или повече привилегии носи кметския стол?

- Засега задължения. Мислех, че ще мога да се справя с повече неща и по-добре.

Малко по-добър съм, отколкото трябва. Добър съм към служители, инстанции. А добрината не се разбира, трябва да си по-твърд и прям.

- Каква е визията ви за развитието на община Стамболово?

- Развитие на селското стопанство,исторически, археологически и културен туризъм.

Стамболово трябва да е една европейска община. Бюрокращината да е сведена до минимум. Да е чиста и с повече паркове. Трябва да се надгражда това, което вече е направено. Да се завърши хубавото, което е започнато.

- Върху какви проекти работите?

- Заварих солидно наследство. В момента изготвяме проект за напоително поле - Рабово, Долно черковище, Долно Ботево. В шест села работим за пречиствателна станция и канализации- Стамболово, Пчелари, Долно Ботево, Царева поляна, Голям извор. Имаме проект за старчески дом в село Пчелари.

Имаме проект за ремонт и саниране на училището в село Силен. За деветте месеца, в които съм кмет, помогнах за ремонта на 12 църкви и джамии в общината.

Имам намерение да направя културен център. Това ще бъде една голяма и функционална сграда. Ще има стая, където ще се рисува, занаятчийско ателие, там децата или гости на общината могат да се забавляват. Ще има експозиционни зали. Ще има зала, където ще се играят народни танци. Ще има малка конферентна зала.

- Имахте намерение да поставите паметна плоча на Стефан Стамболов. Какво се случи?

- Сумата е голяма-10 000 лева и отлагаме. Ще търсим спосори, за да осъществим тази идея.

- Получихте ли някакво удовлетворение за тези 9 месеца като кмет?

- Да, когато успея да помогна на някой човек. Народът обедня,хората нямат пари за хляб. Ако не мога да му осигуря работа като управник, помагам, с каквото мога-било със съвет, било с пари. Колкото са ми личните финнасови възможности.

- Къде се виждате след 10 години?

- Не бързам да се виждам, защото не е здравословно. Не робувам на мандати.

- На какво робувате?

- Много е лошо човек да робува. В момента робувам на телефона. Имам между 100 и 200 разговора на ден.Това малко ме изнервя. Съпругата ми никога не е била съгласна с политическата ми кариера, защото не мога да си поемам отговорностите вкъщи.

- Как я умилостивявате?

- Пускам й песента "Мъни, мъни, мъни". И, когато се прибирам вкъщи, купувам хляб.

- Вярно ли е, че сега сте по-беден от преди?

- Вярно е. Никога не съм бил богат. Но по душа съм богат. Помагам и на бедни, и на богати.

- Защо помагате на богатите?

- Защото на богатия човек трябва да се помага. При нас е криворазбрано. От богат човек вреда няма. Дали ще помогне на тебе лично, или като живееш на неговата улица,той ще я асфалтира, или ще даде на твоя приятел работа. Няма файда богатият да обеднее. Защото ще повлече след себе си още 15-20 души, които работят при него.

- Вярно ли е, че сте бил овчар?

- Да, преди да вляза в казармата. Това беше един от най-хубавите периоди в живота ми. Пасях 80 овце в родното ми село Поповец. Имах една аба и в джоба си винаги носех книга. Беше ми много приятно, защото овцете не са като козите, не припкат толкова, по кротки са. Вие спали ли сте върху земята? Това е най-хубавият сън. За кратко съм карал такси, бил съм помощник-готвач, после станах учител.

- В крайна сметка сте историк. Как тълкувате намирането на мощи на Йоан Кръстител на остров Свети Иван край Созопол?

- Хуваво е че се намериха мощи на Йоан Кръстител. Крайно време беше на България да се случи нещо хубаво. Това е голям знак. Като историк се радвам от все сърце.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини