От х:

Днес в x:

Якуб: Гледаме тютюн, защото друго не можем

Бай Якуб пробва дали за изсъхнали низите с тютюн

15 декара с тютюн отглежда фамилията 74-годишния Якуб Юсеин от хасковското село Въгларово. Семейството се захваща с неблагодарната земеделска работа, въпреки че вече е ясно - субсидии за тютюнопроизводителите няма да има. Точно преди месец земеделският заместник министър Цветан Димитров бе категоричен: Край със субсидиите за тютюна. Той бе в димитровградско за откриване на жътвата. Поясни, че за тази година са предвидени 116 млн. лв. за плащания за кило тютюн и нито лев повече. Оттук нататък производителите могат да разчитат единствено на плащанията на площ за земеделците, за които е без значение какво се произвежда.

„Гледаме тютюн, защото друго не можем“, казва бай Якуб. Семейството му се преселва от планинския район около Маказа преди 4 години, защото тук земята е плодородна. На полето са синът му Ахмед, на 22 години, и 20-годишната снаха Зекие, заедно с двама помощници. Бай Якуб разчита да хване изгодна цена от поне 4 лв. за килограм изсушен тютюн. При добив от около 3.5 - 4 тона от 15-те декара, това в най-добрия случай означава 16 000 лв. а в оптималния вариант разходите са горе долу толкова – 75 лева наем за декар, по 25 лв. за декар за една поливка, а са необходими поне три-четири, за препарати, за оране, за бране, низане и сушене.

Семейството на Якуб Юсеин е 7-членно. Това е целият годишен приход на фамилията, която не умее да прави нищо друго, освен да гледа тютюн. Субсидии за тазгодишната реколта няма да има.

Походът на Европа срещу тютюна започна още през 2003 година. Още тогава стана ясно, че ЕС ще забрани субсидиите за производителите на тютюн, и това се случи окончателно през 2009-а.

Самите субсидии за производство на тютюн са порочни. Защото цигарените компании разчитат на тях и натискат изкупните цени надолу, дори под себестойността, разчитайки, че държавата ще покрие разликата. И тя наистина я покрива, но с това на практика подпомага чуждите цигарени компании, а не българските производители. Защото „Булгартабак“ работи едва с около 10 процента от произведения в страната тютюн, по данни на статистиката. Така че на кого всъщност помага държавата с тези милиони?

През 2004 – 2005 година Доган и ДПС лансираха някакви авангардни идеи за алтернатива на тютюна – биволи от Индия (Доган обеща да докара „до месеци“ 200 000), маслини, билки. Нищо от това не се случи. Електоратът им продължи да се трепе по полето, просто защото не може да прави нищо друго. И когато в края на тази година се окаже, че трябва да си доплатят за това, че са се трудили, дано поне разберат, че техните лидери доганистите са ги лъгали безсрамно. И не са си мръднали пръста за тяхното оцеляване след 2010 г.

Дано бай Якуб успее да си избие разходите за тютюна тази година. Но с какво ще изхрани семейството си?

Тодор Кръшков

 

 

 

Синът и снахата стават в 2 часа през нощта, за да дойдат на нивата с тютюн
Тютюна се ниже още на полето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини