От х:

Днес в x:

Чиновници провалят детската имунизация

Противохепатитната ваксина я има само в АГО. В ограничени количества

В България има 100 хиляди противохепатитни ваксини Engerix B на склад, но не можем да ги доставим по аптеките заради задържане от страна на министерството на здравеопазването. Това отговориха от доставчикът на ваксината Глаксо Смит Клайн на официално запитване от страна на Haskovo.net защо договорираните количества не се доставят на лекарите и болниците в страната.

Причината според доставчика, е обявената от днес процедура за обществена поръчка за доставка на ваксина срещу Хепатит Б. Трябва минимум 1 месец за да завърши процедурата и да мине законоустановения срок за обжалване. Според здравното министерство, процедурата по избор на нов доставчик е наложителна, защото цената е била променена. Глаксо предлага наличните дози вместо на досегашната цена от 19 лева и 76 стотинки на по-евтината тарифа от 15.92 стотинки. Причината е, че досегашните дози са били напълнени в спринцовки и готови за употреба. Наличните пък са във флакони окомплектовани със спринцовки. Иначе, ваксината Engerix B е същата до последния елемент.

В писмо до Haskovo.net Глаксо обясняват ситуацията с краткото време което им е дадено за производството на предварително напълнените спринцовки. Технологичното време било поне 6 месеца. Флаконите пък не фигурирали в предишния договор с министерството, защото тази опаковка не била включена в позитивния лекарствен списък, поради забавяне на комисията по цени. Флаконите все пак са влезли официално в позитивния лекарствен списък на България на 23-ти юни.

На практика и новата опаковка на ваксината/флакони вместо предварително напълнени спринцовки/ е напълно легална за използване. Следвайки буквата вместо духа на закона обаче, чиновниците в МЗ насрочват нова процедура за обществена поръчка. Днес тя бе публикувана в държавен вестник. Глаксо са сигурни че ще спечелят тази поръчка, но дори наистина да са те, а не друг доставчик, ще е необходим повече от месец за да бъде възстановено ритмичното подаване към лични лекари и АГО отделения. За справка, в хасковското акушеро-гинекологично отделение ваксините са ограничени количества които в никакъв случай няма да стигнат за месец, информира вчера завеждащия микропедиатрия към АГО д-р Вачева. След преброяване, днес тя съобщи, че наличните дози в отделението са 30. Средно месечно в хасковското АГО се раждат поне по 100 бебета. Личните лекари, които извършват втора и трета имунизация на новородените пък съобщиха, че при тях Енжерикс Б я няма от седмици. Дори поискаха информация от нас, къде се продава ваксината за да изпратят там пациентите си.

Количествата на Глаксо са само за покриване на имунизационния календар, а не са за свободна продажба, информираха от доставчика. В Хасково обаче Енжерикс Б /Engerix B/ се продава поне на две места-в аптеките от верига Гален до пощата и тази на мястото на бившия супер „Освобождение“. Цената обаче е доста по-солена-30.40 лв за 1 доза.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини