От х:

Днес в x:

300 бебета без ваксина. Младеж обесен край Свиленград. Преглед на регионалния печат

„Петър от US посолството открит обесен край Дервишка могила?” Изчезналия през май тази година 23 годишен Петър Владимиров бе обявен за общодържавно издирване, пише вестник „Новинар Юг”. На 3-ти юли тяло в силно разложено състояние, бе открито от овчар в местност край свиленградското село. Вероятността да е на Петър е 90 %, макар никой вкл. и близките му да недоумяват, какво прави студентът от Търговище в тази част от България. Младежът за последно е забелязан в ЮС посолството където му е отказана виза за Щатите.Предстои ДНК анализ който категорично ще определи самоличността на тялото.

„300 бебета останаха без ваксини”-челно заглавие на „Новинар”. Става дума за всеизвестната вече ваксина Пентаксим. От тази година, защитаващата от 5 болести ваксина, бе включена в националния имунизационен календар. Тоест, става безплатна. Досега един флакон бе 62 лв. Безплатното хубаво, ама като закъснеят държавните доставки се нарушава тримесечния имунизационен цикъл, а ваксината междувременно вече я няма по аптеките. 300 бебета в областта на 2 до 4 месеца, висят със започната, но недовършена имунизация.

„87 записани в гимназиите в последните 24 часа от срока”. Това са седмокласниците които чакаха до последно да се отвори свободно място в по-добро училище след второ класиране. Сега предстои трето. Около 100-на свободни местта чакат ученици, третото класиране ще попълни по-голямата част от тях надяват се от инспектората.

„Изгоряха с бамя за 5 бона”. Продукцията на две села, Бряст и Странско е била върната от гръцка фирма с която земеделците имали сключен договор за изкупуване. Причината е в лошото качество на бамята. Засега общите щети се изчисляват на 5 хиляди. Стопаните щели да излизат на портест, но признават че бамята наистина е в незадоволително състояние. Виновно било времето. За да се оправят нещата, в Странско ще свикват молебен. Със съдействието на кмета Стефан Димитров, гърците все пак склонили да приемат бамята и такава.

„Ром върти бизнес с боклуци от Гърция”, заглавие над главата във вестник „Хасковска Марица”. Далаверата от преработването на отпадъци от гръцко била по 5-6 хиляди лева на курс. Предприемчив димитровградски ром, на име Барчо, купувал на безценица желязото от Гърция, после го преработвал и продавал на много по високи цени. Имал и находчива технология за извличане на метал и каучук едновременно от отпадъчни материали. Сега обаче далаверата се развали след като лично еко-министърът Нона Караджова се захвана с далаверата на Барчо.

„ИАРА дебне бракониери по храсталаците, изтърва ги” Неволите на риболовните ченгета, описани на страница първа. 6 часа дебнели хората на Милчо Милчев, начело с него, но никой бракониер не се появил да извади хвърлените по-рано 350 метра хрилни мрежи. Разузнаването на бракониерите може да съперничи на армейското.

„В кризата заложните къщи и казина никнат като гъби” За пример се дава хасковския кв. Орфей, където за последния месец на 500 метра растояние са се появили две нови казина и още толкова заложни къщи.

„ТИПС кани кмета за изравянето на скелет”. Консорциумът, който се скара люто с хасковския градоначалник покрай поръчката за 10 млн, е решил да подаде миролюбива ръка. Кметът е канен да присъства на изравяне скелетът на човек заровен отпреди 8 хиляди години, край врачанското село Оходен. Той бил от най-ранната земеделска цивилизация в България. Защо хасковския кмет да присъства на вадене на врачанско полезно изкопаемо, не е уточнено от пиарът на ТИПС Максим Митев.

Това бе по-интересното от местната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини