От х:

Днес в x:

Явор Колев от ГДБОП е обикновен дедесар

Явор Колев

Чии интереси защитава ГДБОП и неговият пророк Явор Колев в акцията срещу Читанка.инфо? Виртуалната библиотека бе атакувана преди дни от маскирани антимафиоти, които проведоха ювелирна операция по покривите на софийските панелки.

Темата бе дискутирана и тази сутрин по bTV. Двете тези най-общо са следните. Едните твърдят, че администраторите на виртуалната библиотека нямат комерсиални цели. Дава се възможност на потребителите да четат, при това безплатно. С други думи – това не е бизнес, а нещо като благотворителност. Който иска, да вярва.

Опонентите – така се ощетяват автори, преводачи и издатели, чийто труд (и пари) се предоставят безвъзмездно на многобройна аудитория.

В сутрешния блок на bTV се включи и самият Явор Колев. Държавата трябва да защитава авторските права, рече той за пореден път.

Наистина ли държавата се е загрижила за авторските права на творците? Всъщност, къде точно я сърби държавата? Да поразмишляваме.

Ако една книга струва 10 лева, авторът получава между лев и лев и двайсет от всяка продадена бройка. Защо само толкова? Ето защо.

Книжарите взимат за разпространение между 30 и 40 процента. Печатарите – между лев и три, в зависимост от хартията, картона за корицата, луксозният печат, и други условности. Възнаграждението на автора е между 10 и 12 процента. Останалото, ако има такова – за издателството.

Единственият, който взема твърдо 20 на сто, при това без да си мърда пръста, е държавата. Във вид на ДДС.

Не знам дали някъде в света съществува държава, която да получава повече от самите автори от труда им.

Както виждате от гореизброеното, от цената на една книга точно авторът получава най-малко.

Защо тогава Явор Колев твърди, че защитава именно техните интереси? Защо не на издателите, на печатниците, на книжарниците?

Много просто – защото в Америка защитават авторските права. Тази сутрин Явор Колев не пропусна да ни уведоми и за новия щатски закон за защита на авторското право, с което само предизвика подигравателните усмивки на водещите.

България и САЩ си приличат единствено по това – и едните, и другите защитават американци.

И сега да се върнем на виртуалните библиотеки. Кой е големият губещ от съществуването на сайтове като Читанка.инфо? Много просто – държавата. Тя губи своите 20 процента. Издатели, печатари и книгоразпространители получават процент от продажбата, но имат и разходи. Държавата има само приход, при това твърд – 20 процента. А за онлайн изданията (какъв ужас!) няма ДДС. Ами сега?

Така че Явор Колев да не ни прави на будали, както би се изразил премиерът (господ здраве да му дава). Явор Колев не защитава никакви авторски права. Той си защитава просто интересите на държавата и нейното ДДС.

Явор Колев е обикновен дедесар.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини