От х:

Днес в x:

4 °C

Явор Колев от ГДБОП е обикновен дедесар

Явор Колев

Чии интереси защитава ГДБОП и неговият пророк Явор Колев в акцията срещу Читанка.инфо? Виртуалната библиотека бе атакувана преди дни от маскирани антимафиоти, които проведоха ювелирна операция по покривите на софийските панелки.

Темата бе дискутирана и тази сутрин по bTV. Двете тези най-общо са следните. Едните твърдят, че администраторите на виртуалната библиотека нямат комерсиални цели. Дава се възможност на потребителите да четат, при това безплатно. С други думи – това не е бизнес, а нещо като благотворителност. Който иска, да вярва.

Опонентите – така се ощетяват автори, преводачи и издатели, чийто труд (и пари) се предоставят безвъзмездно на многобройна аудитория.

В сутрешния блок на bTV се включи и самият Явор Колев. Държавата трябва да защитава авторските права, рече той за пореден път.

Наистина ли държавата се е загрижила за авторските права на творците? Всъщност, къде точно я сърби държавата? Да поразмишляваме.

Ако една книга струва 10 лева, авторът получава между лев и лев и двайсет от всяка продадена бройка. Защо само толкова? Ето защо.

Книжарите взимат за разпространение между 30 и 40 процента. Печатарите – между лев и три, в зависимост от хартията, картона за корицата, луксозният печат, и други условности. Възнаграждението на автора е между 10 и 12 процента. Останалото, ако има такова – за издателството.

Единственият, който взема твърдо 20 на сто, при това без да си мърда пръста, е държавата. Във вид на ДДС.

Не знам дали някъде в света съществува държава, която да получава повече от самите автори от труда им.

Както виждате от гореизброеното, от цената на една книга точно авторът получава най-малко.

Защо тогава Явор Колев твърди, че защитава именно техните интереси? Защо не на издателите, на печатниците, на книжарниците?

Много просто – защото в Америка защитават авторските права. Тази сутрин Явор Колев не пропусна да ни уведоми и за новия щатски закон за защита на авторското право, с което само предизвика подигравателните усмивки на водещите.

България и САЩ си приличат единствено по това – и едните, и другите защитават американци.

И сега да се върнем на виртуалните библиотеки. Кой е големият губещ от съществуването на сайтове като Читанка.инфо? Много просто – държавата. Тя губи своите 20 процента. Издатели, печатари и книгоразпространители получават процент от продажбата, но имат и разходи. Държавата има само приход, при това твърд – 20 процента. А за онлайн изданията (какъв ужас!) няма ДДС. Ами сега?

Така че Явор Колев да не ни прави на будали, както би се изразил премиерът (господ здраве да му дава). Явор Колев не защитава никакви авторски права. Той си защитава просто интересите на държавата и нейното ДДС.

Явор Колев е обикновен дедесар.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини