От х:

Днес в x:

9 °C

Бостанджии от Любимец: Заливат ни турски дини, загиваме

Протестиращите обещаха подобна гледка и на жълтите павета в София, ако власта не вземе мерки

Производителите на дини ще фалират, ако държавата не вземе бързи мерки и със защитни мита и пресичане на нелегалния внос не помогне на земеделците. За това предупредиха на протестен митинг днес бостанджии от Любимец.  Няколко едри дини полетяха и се разцепиха върху асфалта на паркинга пред градския стадион. „Ще закараме 100 тона в София и ще ги пръснем на жълтите павета, ако не вземат мерки”, заканиха се производителите.

По тяхна информация през последния месец в страната законно, на хартия, са влезли едва 9 тира със зеленчуци. „На практика обаче пазарите в България са залети от евтини турски домати, а вече и дини. И това всеки може да го види по сергиите”, обясниха протестиращите.

Бостанджиите от Любимец писали писмо до земеделския министър с молба за помощ. Той им отговорил, че страната ни не може да ограничи вноса от Турция и Македония, още по-малко да спре гръцките земеделци да внасят продукцията си в България.

„Как да се конкурираме с гърците, след като те повече от 20 години получават в пъти по-големи субсидии от нас”, обясни един от протестиращите – Стефан Котев. По думите му бостанджиите от Любимец получавали единствено субсидията за единица площ – по 27 лв. на декар. „А гърците, освен че за площ получават няколко пъти по-голяма сума, взимат и помощи за килограм произведена продукция. Нещо, за което ние не можем и да мечтаем”, допълни Котев.

„Взел съм 8 хиляди лева кредит. Как да го върна, ако цената на динята се срине до 10 стотинки за кило? При заливането на пазара с евтини дини от Турция и Гърция, това със сигурност ще стане”, разказа друг протестиращ – Коста Андреев. Той гледа 40 дка с дини. Надява се да изкара поне 60 тона продукция.

„По 10 стотинки за кило това прави 6000 лв. Което пък означава, ще банката ще ми вземе къщата”, оплака се бостанджията.

Протестният митинг одобри открито писмо до премиера Бойко Борисов и до земеделския министър. „Ако не се вземат адекватни мерки, догодина никой няма да гледа нито дини, нито домати. Фалираме и толкова. А родното земеделие загива”, мрачно обобщиха протестиращите.

Повече за драмата на любимчани и какво може да се направи за да се спасят производителите на дини от фалит, вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков  

Коста Андреев показва договора за кредит с банката

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини