От х:

Днес в x:

Бостанджии от Любимец: Заливат ни турски дини, загиваме

Протестиращите обещаха подобна гледка и на жълтите павета в София, ако власта не вземе мерки

Производителите на дини ще фалират, ако държавата не вземе бързи мерки и със защитни мита и пресичане на нелегалния внос не помогне на земеделците. За това предупредиха на протестен митинг днес бостанджии от Любимец.  Няколко едри дини полетяха и се разцепиха върху асфалта на паркинга пред градския стадион. „Ще закараме 100 тона в София и ще ги пръснем на жълтите павета, ако не вземат мерки”, заканиха се производителите.

По тяхна информация през последния месец в страната законно, на хартия, са влезли едва 9 тира със зеленчуци. „На практика обаче пазарите в България са залети от евтини турски домати, а вече и дини. И това всеки може да го види по сергиите”, обясниха протестиращите.

Бостанджиите от Любимец писали писмо до земеделския министър с молба за помощ. Той им отговорил, че страната ни не може да ограничи вноса от Турция и Македония, още по-малко да спре гръцките земеделци да внасят продукцията си в България.

„Как да се конкурираме с гърците, след като те повече от 20 години получават в пъти по-големи субсидии от нас”, обясни един от протестиращите – Стефан Котев. По думите му бостанджиите от Любимец получавали единствено субсидията за единица площ – по 27 лв. на декар. „А гърците, освен че за площ получават няколко пъти по-голяма сума, взимат и помощи за килограм произведена продукция. Нещо, за което ние не можем и да мечтаем”, допълни Котев.

„Взел съм 8 хиляди лева кредит. Как да го върна, ако цената на динята се срине до 10 стотинки за кило? При заливането на пазара с евтини дини от Турция и Гърция, това със сигурност ще стане”, разказа друг протестиращ – Коста Андреев. Той гледа 40 дка с дини. Надява се да изкара поне 60 тона продукция.

„По 10 стотинки за кило това прави 6000 лв. Което пък означава, ще банката ще ми вземе къщата”, оплака се бостанджията.

Протестният митинг одобри открито писмо до премиера Бойко Борисов и до земеделския министър. „Ако не се вземат адекватни мерки, догодина никой няма да гледа нито дини, нито домати. Фалираме и толкова. А родното земеделие загива”, мрачно обобщиха протестиращите.

Повече за драмата на любимчани и какво може да се направи за да се спасят производителите на дини от фалит, вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков  

Коста Андреев показва договора за кредит с банката

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини