От х:

Днес в x:

Италиански професор обучава нови лидери в училищата

Нов вид училищни мениджъри обучава проф. Есо Еламе в Младежки център в Хасково. Лекторът е преподавател в университета "Ка Фоскари" във Венеция. Двудневният курс посещават 26 студенти от България. Един от акцентите в магистърската програма е прилагане на екологично управление в учебните заведения.

Използване на енергоспестяващи продукти, материали, които се рециклират и пестене на водата са част от мерките, които трябва да се наложат в училищата, коменитира италианският професор. Според него всеки директор трябва да намери начин да ограничи използването на автомобили за придвиждане до училище и обратно. Това натоварва трафика и замърсява околната среда, обясни проф. Еламе. Той смята, че в школските бюджети трябва да бъдат предвидени средства уравновесяване на броя на момчетата и момичетата.

В училищата липсва уважение към различността. Често различната сексуална ориентация е обект на дискриминация, каза още лекторът. Провеждане на политика на толерантност включва още курсът на новите лидери.

Обучението в магистърската програма е по проект "Междукултурно и екологично управление на училищата", по който Младежки център е партньор.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини