От х:

Днес в x:

200 лв от фирмите за да могат данъчните да ги следят дистанционно

Около 200 лв струва поставянето на модул към касовите апарати на фирмите, с който данъчните ще следят дневните им обороти. Промяната влиза в сила от началото на 2011-та година. Всеки касов апарат в България ще бъде свързан с компютърната система на Националната агенция за приходите и ще подават автоматично и без човешка намеса данни за оборотите на търговските обекти през определен период. Касовите апарати ще се отчитат с различна периодичност. Например, бензиностанциите и фирмите, работещи в рисковите икономически сектори ще подават информация по-често от малките магазинчета.

Обобщената информация от всички касови апарати в страната ще бъде анализирана от софтуер и екипи от проверяващи ще бъдат изпращани в онези търговски обекти, които имат подозрително нисък оборот.

НАП уверява, че няма да се налага масова замяна на функциониращите в момента близо 600 000 касови апарати в България. Над 80 % от тези фискални устройства могат безпроблемно да изпълняват новото изискване след свързването им с допълнителен модул. Той ще работи с отделна СИМ карта, която ще струва между 100 и 200 лв. Този разход ще може да се приспада за данъчни цели от фирмите.

Новата система освен това ще премахне съществуващото в момента изискване всеки нов касов апарат да се регистрира в НАП с подаване на заявление. Вместо това фискалните устройства ще се регистрират автоматично, в момента на тяхното поставяне в обекта.

За последните 4 години в Офис Хасково на НАП са регистрирани 12 700 нови търговски обекти с общо 13 500 касови апарати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини