От х:

Днес в x:

2161 седмокласници на изпит по български език утре

2161 седмокласници от областта ще се явят на изпита за външно оценяване по български език и литература утре, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Хасково Иван Панайотов. Препитването започва в 9.00 часа. Редът в класните стаи на 60-те школа ще пазят 400 квестори.

Проверката ще премине в две части. Първият модул е задължителен за всички ученици и преставлява тест с 25 задачи. 18 от въпросите са с дадени отговори и трябва да се посочи верният от тях. Останалите изискват кратък свободен отговор. Седмокласниците ще имат на разположение 60 минути, за да решат теста.

За допълнителния модул в класните стаи ще останат учениците, който искат да кандидатстват в елитните гимназии. В рамките на 1.30 час те ще трябва да напишат преразказ върху неизучаван текст. От тях 15 минути са предвидени за запознаване с материала, който най-напред ще бъде прослушан на диск, след това учениците ще могат да го прочетат на хартия.

Максималният брой точки от изпита е 100, като 65 точки дава тестът, преразказът трупа отгоре още 35.

За елитните гимназии ще може да се кандидатства и само с оценката от теста, но шансовете за класирани са незначителни, обясниха от РИО.

Изпитът по математика е на 31 май.

Резултатите ще са ясни до 11 юни. Оценките от теста ще се вписват в дневниците като текущи.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини