От х:

Днес в x:

Турци глобиха свой вестник заради „затворена” граница с България

Разярения от кьорфишека Капитан Калъч предизвика разследване на невярната информация

Един от най-големите Истанбулски ежедневници „Поста” с близо половин милионен тираж бе глобен, заради фалшива информация че българо-турската граница в района на Капитан Андреево-Капъ куле е затворена за всички които са болни от морбили. Информация в този смисъл, бе разпространена от българското външно министерство късно следобед на 11-ти май, като се позоваваше на публикации в турски медии.

Пред репортерски екип на телевизия БТВ обаче, комшиите отрекли категорично изтеклата информация. За да подкрепи думите си, директорът на митнически пункт Капъ Куле, Капитан Калъч показал, че липсва дори и камерата отчитаща повишена телесна температура поставена по време на паниката от свинския грип. Именно тя трябвало да сканира влизащите в Турция с висока телесна температура, които впоследствие били проверявани за морбили и връщани. Разследването на фалшивата информация бързо открои, че тя е била тиражирана от престижния истанбулски вестник „Поста”, който в определени моменти е втори по тираж в Турция след безспорния лидер вестник „Заман”. „Поста” вероятно се е позовавал на Одрински издания, които следяха изкъсо епидемията от морбили в нашия регион. За публикуването на непроверена информация „Поста” бе глобен само няколко часа след посещението на екипа на БТВ.

Капъ куле е отворен и за здрави и за болни

Санкциите в Турция за невярна информация са жестоки. Така например ако това стори телевизия, тя освен с глоба се наказва и с двудневно спиране на излъчването, разясни любезно директора Капитан Калъч. Той предложи на всеки който се съмнява че по гарницата има рестрикции заради някаква болест, да дойдат на място и проверят че такова нещо няма.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини