От х:

Днес в x:

„Китна Тракия“-квалификация за „Копривщица 2010“

Участниците ще се борят за квота за "Копривщица 2010"

Традиционния фолклорен фестивал „Китна Тракия пее и танцува“ ще определи участниците в общонационалния фестивал на народното творчество „Копривщица 2010“. Фестът в подбалканското градче се провежда на олимпийски принцип-веднъж на 4 години и събира хиляди изпълнители на народни песни и танци от цялата страна.

Важна и решаваща стъпка към него ще бъде хасковския фестивал на тракийската музика, каза директорът на отдел култура и спорт в община Хасково Анна Йорданова.

„Китна Тракия пее и танцува“ се провежда за 45-ти пореден път. Броят на участниците е рекорден за последното десетилетие-104 фолклорни групи и 65 индивидуални изпълнения от 21 селища и общини в Южна България. Заради важността на фестивала в качеството му на квалификация за „Копривщица 2010“, за председател на журито е поканен професор Милчо Василев преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство-Пловдив. Ще му помагат секретарят на хасковското читалище „Заря“ Сашо Милушев и етнографът в регионалния исторически музей Розалина Гогова.

Анна Йорданова/в средата/ анонсира за масовото участие на "Китна Тракия"

Съборът започва от 12 часа на 15-ти май събота. Специален гост ще бъде известния певец Тодор Кожухаров, чиято кариера е започнала именно от хасковската естрада на Кенана.

Г.Христов

Най възрастния участник в последните години 86 годишния Пеньо Димов от Горски извор отново ще бъде доайенът на гайдарите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини