От х:

Днес в x:

Отписват Копривщица като архитектурен резерват, ще строят нови сгради и мотописта

Общинският съвет на Копривщица е гласувал в полза на премахването на статута на града като архитектурно-исторически резерват, съобщи "Медиапул", цитирайки кмета на града Генчо Герданов, който обяви, че ще се бори с решението в съда.

По информация на "Медиапул" решението е повлияно от натиска на копривщенския бизнесмен Радослав Йовков, който има планове да строи нови по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

Решението е взето на 17 март със 7 гласа "за" от общо 11. Всички четирима общински съветници от ГЕРБ са подкрепили махането на статута на града като архитектурно-исторически резерват, както и съветниците на Български демократичен център*.

Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. Изработването на плана е 80% платено от държавата, а едва 20% от сумата се дава от общинския бюджет. Общата стойност на проекта е около 150 000 лева, допълват от "Медиапул".

На 23 февруари експерти представят своя Общ устройствен план за града, като очакват да мине без проблем. Общинският съвет обаче отказва да го одобри, като на място на срещата присъства и местният бизнесмен Радослав Йовков, изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч.

Той именно е човекът, който яростно се опълчва на устройствения план и статута на града като архитектурно-исторически резерват. Източникът на медията допълва, че общинарите "мънкат" по време на заседанието и полуприкрито подкрепят мнението на бизнесмена, който иска да строи в града.

Единствената опозиция на бизнесмена се явяват експертите, изготвили плана, който е съзвучие със Закона за културното наследство и е отличен и от Камарата на архитектите.

"Ако това остане – ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град. Не можете да заложите показатели за производство, които да са с 60% плътност на постройката, 1.2 кинт и 40% озеленяване, как ще стигна с камионите до производството?! Това са взаимно изключващи се показатели. Вие ми давате на производствена сграда – 10 метра височина. Аз в момента съм в етап на проектиране на производство на сухо мляко. На единия от агрегатите минимумът е 11 метра, а препоръчителното е 12 метра. Това като влезе в сила – инсталацията мога да я направя и другаде, но не и тук. Аз вече имам терена – аз съм инвестирал там. Досега съм проектирал със застрояване 80%, кинта 2.5 и няма височини. За жилищно строителство (ОУП предлага – б.р.) 60% застрояване, 40% - озеленяване – ще хвърчим ли, нали трябва да имаме площадки, да имаме барбекю т.н.", казва бизнесменът Йовков на заседанието.

Радослав Йовков е изключително ядосан и от факта, че устройственият план предвижда отчуждаването на бившия парк Баркиш, който е негов. Идеята на проектантите е тази територия, която е била парк преди време, да се отчужди и отново да се направи парк.

"Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите – тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой – да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви – това посмъртно няма да стане", гневи се той.

Зад гърба му застава главният архитект на Копривщица Гено Георгиев, според който мястото просто не става за парк и трябва да си остане на бизнесмена. Георгиев обаче е знаел предварително за проекта за парка и не споделя мнението си на проектантите, докато бизнесменът не се обажда.

На 10 март постъпва конкретно предложение от Пешо Вълов - председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство: "Навсякъде от представения документ думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректния начин да бъдат заместени".

Пешо Вълов предлага също така да се изпълнят и други искания на бизнесмена Радослав Йовков. Предложенията на Вълов включват възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Припомняме ви, че 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града, който скоро може да бъде заменен с паркинги и мотописти.

Решението на Общинския съвет би влязло в сила, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.

*Разпределението по партии в Общинския съвет в Копривщица (по данни на ЦИК от местни избори 2015) е следното: ГЕРБ-четирима съветници; БСП – двама; Народен съюз – двама; Български демократичен център – двама; Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" - един.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини