От х:

Днес в x:

Утре на протест ''Да подкрепим българската култура'' на КТ ''Подкрепа''

Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе ефективни протестни действия на 1 ноември, Деня на народните будители, заради унизително ниското заплащане на труда на хората, работещи в сектор Култура за сметка на увеличаващите се цени и разходи. Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и държавния архив получават едни от най-ниските възнаграждения, граничещи с минималната работна заплата. От 2015 г. насам, когато беше последното значително увеличение в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива за сметка на разходите за поддържане на сградите.

КТ Подкрепа призовава: В 12:00 ч. на 1 ноември, Денят на народните будители „ще се съберем пред Столична библиотека.

Ние, дейците на българската култура в цялата страна, излизаме на протест с призив за подкрепа срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната агенция „архиви“, българската национална филмотека.

За пореден път минималната работна заплата достигна възнагражденията на специалистите в областта на културата.

Нашите искания са:

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.

2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата, като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън eдинния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11. Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура.

Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем общонационални ефективни стачни действия."

„През всичките години сме настоявали за едно по-достойно възнаграждение на работниците и служителите в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния архив, музикално-сценичните изкуства – отбелязва в интервю за Радио България Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“. – За съжаление винаги оставаме нечути от управляващи, което е крайно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата започва отново да достига възнагражденията на хората в бранша. Това са експерти, които в продължение на 20 -30 години са отдали всички сили, за да защитят своя труд.“

Освен нарастващата инфлацията, задълженията на работещите в културната сфера непрекъснато се увеличават, за сметка на хората, които се пенсионират или напускат. А минималните увеличения с по 5 -10 % не могат да компенсират допълнителния труд:

„Това е един много голям проблем – посочва Кирил Бинев. – Именно ниските заплати водят до много голямо текучество. Една част от хората преминават в сферата на образованието, затова нашето основно искане е изравняване на възнагражденията между култура и образование, защото смятаме, че хората заети в културата изпълняват не по-малко достоен и отговорен към обществото труд. Има и друго – криворазбраната реформа, която предполага само намаляване на бройките, същият обем работа, дори и повече, се изпълнява от много по-малко хора. Това означава по-голямо натоварване за тях, а всъщност заплатите нямат такъв растеж спрямо положения труд. Затова им остава една голяма обида, огорчение и усещане за неразбиране, а обясненията, които им дават са толкова нелепи.“

Редовните оправдания с бюджетния дефицит и липсата на достатъчно приходи в държавната хазна трудно могат да бъдат приети за аргументи, когато заплатите на народните избраници и хора на високи позиции не спират да растат. И вместо да отдадат дължимото за труда на научните работници и служителите в културните институции, финансови министри си позволяват да използват по техен адрес пренебрежителни определения като „синодални старци“ и „хора бършещи прах“:

„Крайно обидно е когато започват „научно“ да ни обясняват с харвардски учебници как не могат да отпуснат едни 9 милиона лева за Радиото или само още 10 милиона лева за държавния архив, или 11 млн. за библиотеките – подчертава Кирил Бинев. – В същото време, след един протест на земеделските производители, не казвам, че не е бил справедлив, изведнъж отнякъде се намират едни 63 млн. лв. още на другия ден.

Да не забравяме и как един министър-председател ходеше с джипката и раздаваше милиони. Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре.“

„Това е само прелюдия. Следват и много по-сериозни протести“ – категорични са работещи в културните среди, които са готови да предприемат и стачни действия, с надеждата да получат подкрепата и на обществото. Затова са избрали именно този ден – на народните будители, за да напомнят, че това не е само една дата, когато държавните мъже ще отидат да се отчетат с цветя пред паметника на Кирил и Методий.

„Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да мислим за живите в настоящето. Ние ще се борим за това“, отбелязва в заключение Кирил Бинев.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини