От х:

Днес в x:

Правителството увеличава финансирането за културни институции и ученици от социални центрове

Министерският съвет прие решение за допълнително повишаване с 8% на стойностни показатели на стандартите за финансиране на държавните културни институти в областта на културното наследство и библиотечното дело, музеите, художествените галерии и библиотеките с регионален характер и с 4% на читалищата, считано от 1 януари 2023 година, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Необходимите средства за увеличението на стойностните показатели на стандартите, включително за възнагражденията на персонала, са в размер на 12,3 млн. лв.

Стойностният показател на стандарта за финансиране на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство се увеличава от 27 837 лв. на 30 064 лв. за една субсидирана бройка; за финансиране на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се повишава от 27 404 лв. на 29 596 лв. за една субсидирана бройка; за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер се увеличава от 25 480 лв. на 27 518 лв. за една субсидирана бройка; за финансиране на библиотеките с регионален характер е завишен от 24 500 лв. на 26 460 лв. за една субсидирана бройка.

Стойностният показател на стандарта за финансиране на читалищата се увеличава от 13 940 лв. на 14 497 лв. за една субсидирана бройка.

С решението се въвежда допълващ стандарт за месечна помощ за ученици, настанени по реда на Закона за закрила на детето, в социални услуги за резидентна грижа, в размер на 38 лв. Така месечната помощ на ученик, настанен в кризисен център, център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без/с увреждания и преходно жилище, достига в размер на 90 лева на месец, считано от 1 януари тази година. Необходимите средства за прилагането на стандарта са в размер на 1,7 млн. лв., с които ще се осигури допълнително увеличение на месечната подкрепа на близо 3720 ученици.

Необходимите средства за изпълнение на решението в общ размер на 14 млн. лв. ще бъдат осигурени за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 година.

Увеличаване на средствата в бюджета за култура предвижда ресорното министерство през 2024 г., както и през следващите години, каза във Варна на 1 август зам.-министърът на културата Виктор Стоянов. Той гарантира, че през следващата година бюджетът за култура ще бъде различен и ще бъдат заложени стъпки за постъпателен растеж на процента от брутния вътрешен продукт и за следващите години. Целта по думите му е секторът да бъде позициониран като създаващ добавена стойност, а не усвояващ средства. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини