От х:

Днес в x:

Учат социалните как да отказват детски надбавки

Шефът на социалните Грета Иванова

Родителите няма да имат право на детски надбавки, ако не представят пред социалните документ, че детето им има направени всички ваксини, залегнали в задължителния имунизационен календар. Това гласи наредба, приета в началото на април и влязла в сила от 9-ти. Законовото допълнение засяга само тези, които подават молби за детски за пръв път през годината. За тези, които вече са го сторили и са в системата на социалните, документът не е необходим. При новото кандидатстване за детски обаче те също трябва да докажат направени имунизации.

„Прави се като отговор на ширещата епидемия от морбили” обясни новият социален шеф Грета Иванова, докато пътуваше към столицата за обучение в новостите на закона. Това според нея бил начинът да се пресекат в зародиш бъдещи епидемии.

Обяснението предизвика недоумение в родители и специалисти. Първото подаване на молба за детски е в месеца след раждането. Тогава новороденото има ваксини само срещу туберколоза и два пъти за хепатит Б. За втората година детето също няма имунизация срещу морбили, защото по план тя се поставя на 13-я месец. Следователно морбилите едва ли са причина за промяната в закона. По-скоро това е задължителния имунизационен календар.

Макар че има Наредба за неговото прилагане върху всички граждани, разследване на Haskovo.net преди два месеца установи, че задължителната имунизация е в противоречие конституцията. Там е записано, че международните закони и конвенции имат предимство пред вътрешните закони, с които си противоречат. В член 5-ти на ратифицираната през 2005-та година конвенцията за защита правата на човека пише, че: "Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице….Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент!

„Всичко ще бъде изяснено на пресконференция следващия четвъртък”, обясни Иванова. Дотогава сроковете за детски текат и пред кабинетите на джипитата се събират опашки от родители за бележки или имунизации. Разбира се може и без това.

Но в такъв случай можете и без детски. Какво пък-антикриза.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини