От х:

Днес в x:

Данъчните ще гонят хазаите за укрити наеми

Регионалният офис на Национална агенция приходи ще стартира проверки на хазаи за укрити доходи от наем на жилища и търговски обекти. В страната вече са извършени 50 ревизии, но засега те са в големите градове. В София, Пловдив, Бургас и Варна е установено че, собственици на магазини по централни улици и булеварди са укрили 730 000 лева данъци.

Освен регулярните проверки, данъчните ще приемат и сигнали за укрити доходи на наемодатели. Гражданите могат да сигнализират на информационния телефон на НАП - 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или писмено на имейл адрес - infocenter@nra.bg. Приемат се сигнали за укрити доходи от наем на търговски или жилищни обекти. Задължително изискване е авторът на сигнала да посочи името си. Анонимни жалби няма да бъдат разглеждани, като от НАП гарантират, че личните данни на подателите на сигналите ще бъдат стриктно конфиденциални и няма да бъдат разкривани на никого.

Отдаването под наем на имот обикновено става с писмен договор. Наемодатели обаче масово не декларират пред НАП доходите си или обявяват значително по-ниски от реално получените суми за наем, с което си спестяват данъци. Друга честа практика е промяна на договорения предварително наем, но без договор, като за пред държавата се декларира по-малката сума.

За доход се считат всички пари получени от наемателя, без да се приспадат на хазаите евентуални разходи по поддръжка или подобрения на имота.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини