От х:

Днес в x:

Лозари и шлосери на един чин

Производството и дегустацията на вино е изкуство, за което вече ще се учи

Създаването на паралелка и половина в специалността лозаро винарство в училищата в региона, одобри за следващата година просветния министър Сергей Игнатов. Днес той подписа заповед за план приема в професионалните гимназии за 2010/2011 година. Професионалните паралелки ще са по-малко в сравнение с тази година, новото ще е само лозаро-винарството.

Един клас лозаро-винарство ще има в СОУ-то в Ивайловград на мястото на досегашната транспортна паралелка. Половин клас/15 деца/ са одобрени в харманлийската професионална гимназия по текстил. Другата половинка/14 деца/ ще са шлосери. Теоретичните изпити ще се държат заедно, практиката ще е по различно време, уточниха от регионалния образователен инспекторат. Причината за нестандартната паралелка е, че местния винопроизводител и собственик на избата „Терра Тангра“ Никола Зайчев е обявил че има само 16 работни местта за бъдещите винари. Тоест завършилите специалността в Харманли имат осигурена работа.

Избите в Харманли ще имат свежи попълнения

Това е един от първите случаи на пряко сътрудничество между бизнеса и образованието в региона, коментираха експертите. Ако експеримента е успешен, за другата година броят на паралелките може да се увеличи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини