От х:

Днес в x:

10 паралелки се срутиха, останалите – сигурни

Началникът на РИО реши да не дава шанс на паралелки с под 18 деца след първо класиране

Регионалният образователен инспекторат отряза всички паралелки с под 18 деца, след първото класиране за професионалните и профилирани гимназии. За разлика от практиките в предходни години, този път чакане до последно за попълване на заветният минимум, няма да има. 10 паралелки се оказаха с под 18 деца и бяха закрити. Останалите паралелки са с по-22-23 деца като има само 2 с по 20 деца. Дори и да отпаднат някои от записаните, минимумът е вързан, още повече че от второ и трето класиране ще дойдат други, разсъждават от инспектората. 10 паралелки от предварително заявените паднаха и през миналата година. Сега обаче РИО оценява приема като по-добър, защото извън борда за ВСИЧКИ специалности, след първо класиране, остават само 39 деца от издържалите и двата изпита. През миналата година, аут са били 65 деца. 

В Хасково не успяха да се получат паралелки в хасковското Механо, Автото, СОУ“Васил Левски“ и професионалната гимназия по лека промишленост. За новата специалност компютърен дизайн на облеклото се явиха цели 40 кандидата с допълнителен изпит рисуване, но са класирани само 4 деца. Явно баловете за по-предните желания са стигнали. 

2 паралелки в химическата гимназия в Димитровград също не се случиха, като падна една и в тамошното ПМГ. Много любопитна ситуация се разигра в селскостопанската гимназия в Свиленград. Считаната за по перспективна паралелка „Икономика и мениджмът“ се провали с гръм и трясък, за сметка на нововъведения „Селски туризъм“. 

Цели 3 английски паралелки успяха да направят в димитровградската Езикова, които се отказаха от мераците си да правят немска паралелка. През миналата година немският също не се случваше, а приемът стигна само за два английски класа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини