От х:

Днес в x:

Агнетата свършиха. Малки били за колене

Агнешкото се изкупуваше на ударни темпове и в големи разфасовки

Ранният Великден в началото на април създаде неочакван проблем пред търговците на месо в Хасково. Заради голямото търсене, на места зареденото месо приключи в късния следобед. Да се направи ново зареждане обаче било трудно, защото фермерите отказвали продажби-агнетата били малки за колене. При повечето животни, теглото било далеч от идеалните за сатъра 30 кг.

"Ако Великден бе както миналата година, в края на месеца, животинките щяха да са перфектни" обясниха търговци. Според тях част от фермерите пазели стадата за Гергьовден.  А иначе цената на живо тегло върви 5-5.50, но заради очертаващия се дефицит, цената се вдига.

Напук на кризата, народа се юрна да купува агнешко месо дни 3 дни преди Великия ден. Хасковските магазини направиха интензивни продажби особено към края на деня, показа проверка на Haskovo.net. Купуването бе слабо повлияно от разликата в цените. Тя обикновено бе в рамките на 11.50 до 12 лв килото. Само в магазина на Бехчет на „Каменна“ мръвката вървеше на „народните“ 11 лв. Има и по евтини цени в някои хипермаркети, но става дума за вносно месо с неясни вкусови качества, предупредиха купувачи. Тукашните агнета са закупени от Кърджали. Мнозинството от тях са заклани там поради липсата на лицензирани кланици около Хасково.

Търсенето изчерпи предлагането в късния следобед

Повечето поръчват трупно месо, а ние им го приготвяме по желание-от бут, плешка, котлети, споделиха от магазин „Станков“ на Добруджа. Много са вървежни дреболиите, чревца и дроб съответно на 5 и 8 лв килото. В някои магазини като бонус дават главички, но както се досещате при сериозна покупка.

Няма криза за храна, лаконично отговори Станислав Станков на въпроса как върви бизнеса по време на криза. Хората купуват от уважение към традицията. Очакват се още по-големи продажби за Гергьовден.

 Г.Христов

Поръчките бяха разнообразни в магазина на Добруджа
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини