От х:

Днес в x:

25 °C

Знам какво продаде през 2020: НАП сериозно се захвана с доходите от онлайн продажби

От тази година данъчната администрация ще сложи в предварително попълнението от нея данни в декларациите за доходите на физическите лица и данните, с които разполага, за онлайн търговията. И досега всеки, който търгува със стоки в интернет в качеството си на физическо лице, е бил длъжен да декларира приходите от тази дейност и да плати данък от 15%. Сега данъчната администрация като услуга сама ще попълни данните за това. Очаква се предварително попълнените декларации да са налични от 16 март.

Защо се прави

На пръв поглед изглежда, че тъкмо в годината, в която онлайн търговията в България получи особено силен тласък заради ограниченията, данъчните се опитват да съберат всички възможни приходи, свързани с това. От приходната администрация обаче казват, че от няколко години следят по-изкъсо тази търговска дейност и по-конкретно, когато тя се практикува от физически лица, които не са регистрирани като търговци.

Първоначалният анализ на приходната администрация е от 2014 г. и показва, че физическите лица в най-висока степен укриват доходи от онлайн търговия, като е установено, че за 2012 г. на практика 100% от физическите лица, извършващи продажби по интернет, не плащат дължимите данъци и осигурителни вноски за този вид дейност. И макар че делът на укритите приходи от онлайн продажби, извършвани от физически лица, е само 10% от всички укрити приходи от интернет търговия в България, степента на риск е най-висока именно при тези хора, посочва анализът.

Като цяло потенциалната щета от "проявлението на този риск" е оценена на почти 250 млн. лв. загубени приходи за бюджета за 2019 г., като се очаква тази сума да е по-висока за 2020 г. По груби оценки, макар още да не е готов анализът, сумата ще надхвърли 300 млн. лв. в пандемичната година.

След ревизии, проверки и др. действия в периода 2015 - 2020 г. е установено, че както контролните действия, така и телефонните кампании за информиране на физическите лица за задължението им да подадат декларация са много резултатни и ефективни за промяна на поведението на точно тази група, посочват от НАП. "Това означава, че основните причини за неспазване при физическите лица са именно недоброто познаване на законодателството и трудностите при попълването и подаването на декларации. В тази връзка НАП въвежда от тази година автоматизирано предварително попълване на данни в годишната данъчна декларация за извършени дистанционни продажби от физическите лица, на основата на събираните и обработвани данни за доставките през куриерските фирми, както и при използването на други данни, налични в НАП", посочват от там.

В декларациите е напълно реалистично да се появят попълнени данните и от единични продажби на подаващите ги. Те имат право да ги изтрият, тъй като не подлежат нито на деклариране, нито на облагане, напомнят от данъчната администрация. Отчитат, че след проверки и позвънявания между 2013 и 2018 г. рязко са се увеличили физическите лица, които декларират навреме доходите си от интернет търговия. Тоест, без да се налага от НАП да им звънят отново.Последното води до облагане на целия "забравен" да бъде деклариран доход заедно с лихвите. Само за 2-3 месеца миналата година "доброволно" след вежливо напомняне от агенцията са подадени декларации за 25 млн. лв. доходи от онлайн търговия от физически лица. От НАП посочват, че хората, които търгуват редовно онлайн, е по-добре да се регистрират като търговци, защото тогава ще ползват по-изгодно за тях облагане на доходите от дейността.

Колко се купува, колко се продава

По данни на НСИ през 2019 г. едва 11% от компаниите са осъществявали някакви продажби онлайн. Обобщаваната от Евростат информация пък сочи, че за последните 5 години (2015 - 2019 г.) електронната търговия допринася за едва 4-5% от оборотите на бизнеса при средно за ЕС 16-18% за периода. През 2019 г. едва една пета от българите (22%) са купували стоки и услуги по интернет на фона на близо две трети (63%) от европейците.Година по-късно вече 30.9% от българите са пазарували онлайн, показват данните на статистиката. Процентът за градовете е дори 35.4%, а за селата - 18%. Предприятията, продавали стоки онлайн, са почти колкото и година по-рано - 10.9%, въпреки че търговци, които не са планирали да се развиват онлайн, направиха такива стъпки през миналата година в опит да запазят клиентите си.

Очевидното активиране на онлайн търговията се отчита и от платформата за обяви olx.bg. Там пускащите обяви се разделят на физически лица и търговци, но това разделение е според юридическия им статут. Така физическите лица, макар и търгуващи редовно, си остават такива.

Посочват, че преди празниците в края на годината заради затворените молове хората масово се ориентирали към пазаруване онлайн и това се е отразило на търсенето на стоки тип коледни подаръци: модни стоки и аксесоари, телефони и таблети, козметика, бижута, домакински уреди и декорация.

Абсолютен бум имаше и в интереса към куриерските доставки, като в OLX имаше близо 80% ръст на товарителниците, изготвени през платформата.

През изминалата година наблюдаваме нарастване на бизнес клиентите ни, което се дължи на факта, че много бизнеси решиха или им се наложи да минат онлайн, посочват от OLX. Допълват, че много частни лица, които никога не са продавали онлайн, също са се осмелили да продават "дали с цел разчистване на място за нови вещи, или с цел набавяне на допълнителен доход".

От компанията отчитат, че през изминалата година са запазили броя на бизнес потребителите, които ползват платформата. Посочват, че много големи вериги онлайн магазини също са започнали да продават при тях въпреки добре развитите си собствени канали.

Отчитат, че през 2020 г. търсенето в платформата е било фокусирано основно върху стоки, които помагат на живота у дома: електронни устройства (телефони, таблети, лаптопи), с които да може да се учи и работи; игри и различни забавления; спортни стоки за домашен фитнес; домакински уреди тип хлебопекарна, мултикукъри и други; в категорията за дома и градината: мебели, декорация; в услуги: ремонти и уроци по чужд език. Силна позиция запазва и категорията автомобили, като авточастите са най-търсени и предлагани от категорията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Да
  да
  5 -2
  14:18, 15 мар 2021
  Щот мишоците огладняха тотално няма пари в бюджета щот няма производство няма кой да им плаща заплатите.Народа не иска да храни 400000 държавни утрепки които само вегитират и гласуват под строй на избори никакъв друг хуй не вършат.И сега се чудят от къде да си изкарат парите.Не разбрахте ли колкото повече притискане на бизнеса с данъци такси и глоби има толкова повече сив сектор ще има.Ганъо и без това не иска да храни разни калинки които цял ден редят пасианси
  • Не
   Не
   4 -1
   14:41, 15 мар 2021
   Тези са най-големите мошеници! Купуват от китайски сайтове и ни ги продават на печалба. Няма гаранция, няма фактура, никакъв данък не се плаща и когато се оплачеш на КЗП търговеца се покрива и изчезва. И на другия ден цъфва пад друго име със същите стоки и цени.
  • Да
   да
   5 -1
   14:51, 15 мар 2021
   Проблема е другаде но трудно ще го схванеш .За баламурника винаги ще има топ оферти.Не винаги евтиното е хубаво.Има преглед тест харесваш купуваш не харесваш не купуваш .А не запленен от ниската цена на далавера после скубеш коси.То има и достатъчно топ търговски фирми които им през хуя дали ще се оплачиш на прословутата КЗП и без това там са на подаяния от кадето падне повече за него сме
 • 2
  Ад
  адресирано до НЕ
  2 -2
  14:54, 15 мар 2021
  И като платим данъците, какво получаваме - май едно Голямо нищо и празни обещания. Управляващите само чакат да влезнат някакви данъци и веднага биват откраднати(пренасочени)....
  • ЕИ
   е и
   4 0
   15:08, 15 мар 2021
   Кметовете като вдигат данъцитеи и крадат уж законно не се вижда? А това поставяне на думата крадене под един знаменател на всичко си е празно говорене. В случая хубавото е че ще излезнат на светло лоялните и честни търговци.
 • 3
  Ор
  Орфей
  1 0
  21:23, 15 мар 2021
  Продажбата на лични вещи е освободена от облагане ,Скоро беше публикувано.И въздуха който дишаме ще се заплаща след изборите....

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини