От х:

Днес в x:

МВР: Умната по празниците

Регионалната говорителка на МВР Нина Николова

Да бъдем предпазливи по празниците, призовават от областната дирекция на МВР в Хасково. Районните управления в областта ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите пролетни празници. Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Засилено ще бъде и полицейското присъствие в селските райони с цел – предотвратяване кражби на животни и селскостопанска продукция. Районните служби за пожарна безопасност и спасяване в областта извършват контролни проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. Проверяват се ел.инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на храмовите служители. В храмоветe в градовете по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и спасяване. Разбира се, ще бъде засилен и пътния контрол. За да не бъде помрачен празника, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност:

Пазете се от джебчии.

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

- Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

- Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си.

- Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

- За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или направо в РУМВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити. Ако ще отсъствате от дома Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

- Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.

- Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.

- В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.

- Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. Ако предприемате излет сред природата.

- Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд. Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени огнища в районите на туристическите заслони и пътеки.

Ако ви предстои пътуване: Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.

Затова:

- Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в дните от Великден до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

- Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.

- Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.

- Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достотъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя и често проявяват склонност към самонадеянаст зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи със загинали са със стаж зад волана до две години.

- В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.

- Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни, завършват от пресцентъра на областната дирекция. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел. 112 в РУМВР и РС ПБЗН денонощно дежурят хора, готови да Ви помогнат.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини