От х:

Днес в x:

Въпреки миналогодишната сеч: Наплив за матура по география

Матурите почват с усмивки, но не винаги приключват така

12-класниците отново масово избраха география и икономика за втора задължителна матура след задължителната първа по български език и литература. Миналата година това направиха 720 зрелостници, тази са 1281, съобщават от регионалния образователен инспекторат. Меракът за география не бе повлиян и от масовата сеч по този предмет през 2009-а. Тогава 147 дванадесетокласници получиха двойки, а мнозина – оценки далеч от очакваното.

2259 деца са подали молби за допускане до тазгодишните матури по БЕЛ. След географията, другият най-масово избиран предмет е биология и здравно образование - 348. 234 са пожелали математика, 177- история, 219 - английски език. Най масово предпочитания предмет след БЕЛ по време на първите матури преди 2 години, философията, сега е посочен от едва 29 души. Физиката е избрана от 6 деца, химията- от 23. Само 31 са предпочели немски език, 12 руски и 1 испански. Няма желаещи за италиански и френски. Общият брой на подадените заявления е 2361, с около стотина по-малко от миналата година. Зрелостните изпити са на 14 и 17-ти май.

Над 500 зрелостници бяха скъсани на матури 2009, сочи анализът на центъра за кандидат-студентска подготовка и информация. Затова в момента много деца насочват усилията си в подготовка към матурите, вместо към предварителните изпити в университетите. Още повече, че през тази година броят на ВУЗ, допускащи вход само с оценка от зрелостния изпит, са с 10 повече в сравнение с 2009-та.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини