От х:

Днес в x:

Откриха на нов вид човек по ДНК

Денисова пещера

При разкопки в Алтай, в Денисова пещера, сред други находки, били намерени останки от кост от пръст. Първоначално учените определили възрастта им на около 40 хил.години и предположили, че са на неандерталец.

Специалистите изпратили образци от костта на немските си колеги от института Макс Планк. Изследването и е било ръководено от самия Сванте Паабо, който първи успя с колегите си да разшифрова генома на неандерталеца през 2009 год. Паабо и екипът му получили митохондрийна ДНК от костта и разшифровали последователността. Митохондрийната ДНК се намира не в ядрото на клетката, а в митохондриите, които произхождат от бактерии и затова са запазили част от собствения геном. Той е много по-малък от този на ядрото, затова по-лесно се отделя при изкопаемите образци.  

Изследователите сравнили ДНК от находката в Денисова пещера с ДНК на съвременен човек и на неандерталец. Разликата със съвременния човек била 385 нуклеиди (за сравнение, митохондрийната ДНК на неандерталците се различава от нашата само с 202 нуклеида). Именно това голямо различие дава основание на учените да смятат, че намерените в Денисова пещера останки са от неизвестен досега вид хора. Предположението е, че той се е отделил от общото еволюционно дърво преди около милион години.

Ако тези изводи се потвърдят, алтайският представител на рода Homo ще бъде първият ни роственик, идентифициран по ДНК.

Работата е публикувана в сп. Nature,  а резюмето - в Nature News.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини