От х:

Днес в x:

Спешното остава без доктори от първи април

Интензивната работа и тежките случаи в Спешното отблъскват лекарите въпреки удвоеното заплащане

Спешното отделение в хасковската МБАЛ остава без доктори от 1-ви април. Лекари от другите отделения масово отказват дежурства там, а единственият щатен в спешното остава само началникът му д-р Димитър Кючюков. Другият парамедик - д-р Мюмюн, е подал молба за напускане. Така от 1 април няма лекари за дежурни екипи в Спешното.

Отливът на желаещи е куриозен, защото точно от тази дата възнаграждението на лекар за 1 дежурство в Спешното скача от 40 на 80 лв. „Дори и за тия пари няма специалист, който да иска да поема по 60-70 неосигурени пациенти на смяна, плюс текущите случаи, казва д-р Чаталова от Първо вътрешно в МБАЛ. Колегите й от други отделения също посочиха като мотив за отказите огромният обем работа и стрес. Специалистите отрекоха наличието на личностен проблем със завеждащия отделението д-р Кючуков. Самия началник на Спешното не коментира ситуацията, оправдавайки се с много работа и ни посъветва да се обърнем към ръководството на болницата.

От първи април, отделението се лишава и от лекарите стажанти

„Вярно е. Никой не иска, да дава дежурства там. Нито да постъпва на работа в Спешното“, призна шефът на болницата д-р Тодор Пандов. „Имам десетина сестри и фелдшерки, които чакат за работа включително и в Спешно. Лекари обаче не чукат на вратата“, допълни Пандов.

д-р Кючуков остава шеф на себе си в отделението

Към момента в болницата нямат идея как ще се справят със ситуацията. Разчита се все пак някои лекари да проявят до 1 април интерес към дежурствата, главно заради по-високото заплащане. Дефицитът на кадри в отделението е отдавна, но досега графиците на 12-часовите дежурства се „спасяваха“ с лекари от другите отделения на Многопрофилната болница.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини