От х:

Днес в x:

Туберкулозни не се лекуват, чакат да им мине

д-р Ирина Караманова

Пациенти със съмнения за туберкулоза и такива, които вече са боледували веднъж, но отново имат симптоми, не отиват за допълнителни изследвания и лечение в Белодробния диспансер в Болярово, както им е предписано. Някои обещават да направят това „някога“, други чакат да им мине от само себе си.

Тревожната тенденция бе потвърдена и от данните, изнесени от ръководството на бившия ТУБ диспансер на пресконфренция по повод световния ден за борба с туберкулозата 24 март.

Както вече Haskovo.net ви информира, само за 2 дни 5-има жители на квартал "Република" бяха диагностицирани като съмнителни за наличие на туберкулоза в новоразкрития кабинет за прегледи до АГО. Всички те трябваше да пристъпят към спешно изследване на храчки и рентгенография.

Дори още да не са болни, те са опасни като заразоносители, поясниха лекари. Два дни по-късно нито един от 5-имата не е посетил диспансера в Болярово. „Има време. Ако не дойдат те, ние ще отидем при тях“ обяви д-р Ирина Караманова, началник на белодробния диспансер.

Тя обаче призна, че лечението на болни или носители изцяло зависи от тяхното желание. Такова едва ли ще прояви 72-годишната Наджие, която след вчерашния преглед сподели пред нас, че и друг път се е чувствала така и „сигур“ ще се оправи. Част от посетителите в кабинета пък мислеха, че направената им проба манту всъщност е лечение.

72 годишната Наджие едва ли ще тръгне към Болярово, въпреки оплакванията си

Д-р Караманова отчете изненадващо свиване на заболеваемостта от туберкулоза. От 108 нови случаи за 2008-ма година, за 2009-та те са паднали на 69. „Не мога да го обясня“, каза тя. „Аз мога“ репликира общопрактикуващият д-р Николай Николов. „Неосигурените отиват в Спешното, а никой там не може да постави диагноза "туберкулоза“, добави той. При 1 млн. неосигурени в България, логично е да има скрита заболеваемост, категоричен е докторът.

Д-р Николов/вляво/ има обяснение за проблема с диагностиката и лечението на туберкулоза

Тенденцията към намаляване на заболеваемостта обаче е трайна, поясни д-р Караманова. Новоразкритите случаи са все по-малко всяка година. Няма и нови пациенти с мултирезистентна туберкулоза (мултирезистентна туберкулоза означава, че бацилът причинител не се поддава на лекарства).

Ранната диагностика е ключова за лечението на болестта, смятат специалистите. В петък те организират обучение на хасковските лични лекари в диагностика и лечение на заболяването. Главен лектор ще бъде  д-р Торосян - специалист в Медицинска академия Пловдив.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини