От х:

Днес в x:

-1 °C

Туберкулозни не се лекуват, чакат да им мине

д-р Ирина Караманова

Пациенти със съмнения за туберкулоза и такива, които вече са боледували веднъж, но отново имат симптоми, не отиват за допълнителни изследвания и лечение в Белодробния диспансер в Болярово, както им е предписано. Някои обещават да направят това „някога“, други чакат да им мине от само себе си.

Тревожната тенденция бе потвърдена и от данните, изнесени от ръководството на бившия ТУБ диспансер на пресконфренция по повод световния ден за борба с туберкулозата 24 март.

Както вече Haskovo.net ви информира, само за 2 дни 5-има жители на квартал "Република" бяха диагностицирани като съмнителни за наличие на туберкулоза в новоразкрития кабинет за прегледи до АГО. Всички те трябваше да пристъпят към спешно изследване на храчки и рентгенография.

Дори още да не са болни, те са опасни като заразоносители, поясниха лекари. Два дни по-късно нито един от 5-имата не е посетил диспансера в Болярово. „Има време. Ако не дойдат те, ние ще отидем при тях“ обяви д-р Ирина Караманова, началник на белодробния диспансер.

Тя обаче призна, че лечението на болни или носители изцяло зависи от тяхното желание. Такова едва ли ще прояви 72-годишната Наджие, която след вчерашния преглед сподели пред нас, че и друг път се е чувствала така и „сигур“ ще се оправи. Част от посетителите в кабинета пък мислеха, че направената им проба манту всъщност е лечение.

72 годишната Наджие едва ли ще тръгне към Болярово, въпреки оплакванията си

Д-р Караманова отчете изненадващо свиване на заболеваемостта от туберкулоза. От 108 нови случаи за 2008-ма година, за 2009-та те са паднали на 69. „Не мога да го обясня“, каза тя. „Аз мога“ репликира общопрактикуващият д-р Николай Николов. „Неосигурените отиват в Спешното, а никой там не може да постави диагноза "туберкулоза“, добави той. При 1 млн. неосигурени в България, логично е да има скрита заболеваемост, категоричен е докторът.

Д-р Николов/вляво/ има обяснение за проблема с диагностиката и лечението на туберкулоза

Тенденцията към намаляване на заболеваемостта обаче е трайна, поясни д-р Караманова. Новоразкритите случаи са все по-малко всяка година. Няма и нови пациенти с мултирезистентна туберкулоза (мултирезистентна туберкулоза означава, че бацилът причинител не се поддава на лекарства).

Ранната диагностика е ключова за лечението на болестта, смятат специалистите. В петък те организират обучение на хасковските лични лекари в диагностика и лечение на заболяването. Главен лектор ще бъде  д-р Торосян - специалист в Медицинска академия Пловдив.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини