От х:

Днес в x:

Правят пункт за туберкулозни в циганската махала

Д-р Иван Петров ще е един от тримата специалисти, които ще диагностицират безплатно туберкулозата

Пункт за прегледи за туберколоза и други болести на белите дробове ще бъде разкрит в ромската махала, съобщи началникът на местния ТУБ диспансер д-р Ирина Караманова. Той ще се помещава в сградата на банята в Квартал Република. От 22-ри до 31-ви март там ще се извършват безплатни прегледи на неосигурени и осигурени лица за туберкулоза и всички белодробни заболявания. За проверка на неосигурени лица се разкриват и два допълнителни кабинета в сградата на диспансера. Така вече трима специалисти по белодробни заболявания ще преглеждат всички желаещи независимо от техния осигурителен статус от 7.30 до 17.30 часа. Мониторингът е по повод световния ден за борба с туберкулозата на 24-ти март.

Самият преглед се състои от 3 части. Първата е анкета, която преценява рисковата група на пациента. Втората е същински преглед от лекар специалист. Освен прослушване на стетоскопа, се прави и измерване на капацитета на белите дробове и при нужда се взимат проби от храчки и секрети. При съмнения за някакво белодробно заболяване пациентът се праща на рентген. Целия пакет услуги струва около 50-на лева на частно, но в този период ще е безплатно за всички дори и да са здравно неосигурени.

Стотици хасковлии се прегледаха безплатно в края на миналата година. Сега няма да се налага да бият път чак до Болярово
Д-р Ирина Караманова

Заболеваемостта от туберкулоза бележи рязък спад за региона, съобщи добрата вест д-р Караманова. Новите случаи са само 69 за миналата година. Процентът на заболелите е паднал от 37 на 26 на 100 хиляди население. Няма открити случаи на мултирезистентна туберкулоза/устойчива на лекарства/. Няма открита панацея обаче, поясни д-р Караманова и затова призова гражданите към засилена профилактика.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини