От х:

Днес в x:

Багери подкараха ромската махала. Дължат 750 бона за вода

Багерите тръгват към Махалата

7 наказателни групи охранявани от полицайска патрулка, подкараха с багери ромите длъжници от кварталите "Република" и "Възраждане". Всички които дължат няколко сметки за вода ще бъдат прекъснати, категорична бе инж Мариела Чонкова ръководител отдел продажби във ВиК Хасково. Тъй като това са поне 800 души, разкопаване ще се извършва само за най-големите абонати. Те са 20 като дължат сметки започващи от 1000 лв нагоре. Шампион е Щерю Ангелов със задължения от 2406 лв. Не бил плащал вода от точно от 10.

В отговор Щерю се оправда че от ВиК му взели водомера и не знаел колко вода хабял. Не работи от 2003-та защото бил опериран. Не било удобно да се каже от какво. С него живее майка му и 28 годишния му син. Той от своя страна започнал работа съвсем отскоро и досега не плащал сметки. Оказа се че 3 членното семейство живее от пенсията на бабата-200 лв. С нея се плаща тока. За миналия месец бил към 150 лв. Плащали, щото иначе енергото изключвало.

20 длъжници подлежат на разкопаване и прекъсване от водопровод

В Къщата на „Нешо Брайков” 13 живеят поне 6 души, ние ги отчитаме като двама по адрес. Водомерът е негова собственост никой не може да му го вземе, катгорична е инж. Чонкова. Такива нелегално прикачили се като него има много. Някои са се свързали пак след като сме ги прекъснали, допълни тя.

Гръмогласната група жители на Република не създаваха проблеми под бдителния поглед на полицията

Само от Република и блоковете под ВиК, дружеството има да събира 750 хиляди лева. А общата сума на неплатените задължения към „водното” е 1 млн 200 хиляди лева. Вие си направете сметка, какъв процент е това, допълни Чонкова.

Инж. Чонкова
Щерю Ангелов

Врелите и кипели инкасатори на дружеството отхвърлиха с насмешка обичайните твърдения на живеещите роми, че не работят и нямат пари. Миналото лято след експедиции в махалата са събрани 96 хиляди лева задължения. Тази година, само след седмица затапвания пак от там, са събрани 73 хиляди. Въпреки разлютените спорове които съпътстват такива акции, досега е нямало случай на опит за физическа саморазправа, обикновено всичко свършва с плащане, коментират те.

Това са само неплатени сметки. Ако начисляваме и глобите става страшно, уточни инж. Чонкова. По закон нелегален абонат се санкционира със служебно начислени 80 кубика на месец, при цолаж 1/2, за 1 година назад. Това са 960 кубика-над 2000 лева. Отделно ако се спазват правилата, прикачилите се незаконно отново, подлежат на криминализиране на деянието. И им се начислява допълнително 10 хиляди лева глоби за щети. ВиК обаче не отговори на въпроса, вярва ли че тези пари могат някога да бъдат събрани.

Ромите наизлязоха да бранят къщите си

Разкопавания няма да се предприемат на асфалтираните улици. Единична такса към общината, при разкопаване на асфалт е 600 лв. Тези пари ще се натрупат към загубите на дружеството и съответно към коректните абонати, обясниха „водните”. В такива случаи се затваря само главния кран или се слагат тапи. Акцията продължава и утре по улиците Ятак, Варшава, Ястреб и др.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини