От х:

Днес в x:

0 °C

Татуистът Димо Бойчев: 200 са припадали в ръцете ми

Димо Бойчев, татуист

- Какво си татуират най-често българите?

- Напоследък предпочитат религиозни изображения - Света Богородица, Исус Христос и ангели небесни. Често избират сентенции или послания, изписани най-често на английски език, например - "Само Господ може да ме съди". Изписвал съм на индийски език "На вълка вратът е дебел, защото си върши работата сам.

- Кое е най-нестандартно място по тялото, което си татуирал?

- Интимните части на едно момиче от Норвегия. Работех на Слънчев бряг. Татуира си сърце с името на любимия.

- Опитал си да отвориш студио в Дания, защо се върна?

- Да замина ме нави един датчанин, с който се запознах на Слънчев бряг през 2008 година. След края на сезона тръгнахме с жена ми.

Онзи имаше фирма и печелеше доста добре. В Дания няма бедни. Дори да си пълен некадърник, държавата ти дава помощи. След като си платиш сметките, в края на месеца можеш да си купиш нова плазма.

Но там мафията в този бранш е много силна. Ако искаш да правиш татуси там и да нямаш проблеми, трябва й плащаш 70 процента от печалбата си.

Знаех за това, но мислех че поне ще мога да наема помещение.

Дълго търсихме студио. Но когато разбираха за какво ни трябва, отказваха да ни го дадат. Казваха:" Идвате от България, за да правите татуси и искате да ми разбият магазина. Няма да стане, потърсете другаде."

Мислех, че ще мога да наема помещение и едва тогава ще дойдат при мен и ще ми предложат някакви мирни спогодби.

Но си направих сметка, че ако плащам 70 процента от печалбата си, ще печеля колкото и в България.

- Добре ли се печели от татуировки в Дания?

- Спокойно можеш да си докараш 500 000 лева годишно. Един татус, голям колкото монета струва 500 лева, стигат до 50 000 лева. Данъкът, който плащаш на държавата е 60 процента. Но ако направиш три татуса през ден, плащаш една.

Там отиваш в студиото в приемния ден. Уточняваш модела, големината, приблизително цената. Там се плаща на час. Казват ти :" Тази големина ще ми отнеме 2-3 часа." Колкото повече часове работиш, толкова татусът става по-хубав. Само в България това не могат да го разберат. Тук се плаща на татуировка- най-глупавото нещо.

Най-известните татуисти в света взимат от 800 до 1400 евро на час. Те са около 30 в света и всички ние им подражаваме. Главата им работи само за това, ако ги накараш да си вържат обувките, сигурно няма да могат да го направят както трябва. Но дават много на този бранш.

Всеки работи в различни стилове - реалистични, цветни, реалистични цветни портрети, хорър, биомеханика... Японските татуировки са най-сложни. В България това не може да стане.Тук работим всичко. Идват различни хора. В един и същи ден мога да направя религиозна, след нея буквички и надписи, след това японска. Няма да стана никога добър татуист, ако продължавам така. Но няма вариант. Ако искам да работя само в един стил, ще звучи парвенюшко в нашия град. Ако кажа: "Ще правя само реалистични черно-бели татуси, защото там ми е силата - ще кажат, че се надувам.

- Кой е най-сложният татус, който си правил?

- Дажапанезе - японски стил. Отнема много време и труд. Един ръкав джапанезе ми отнема от 6 до 8 сесии, всяка е по 5 часа.

- Можеш ли да прецениш човек по избора на татус?

- Мога да разбера нивото му на развитие. Ако искат пеперудка - за мен женските татуировки са блудкави, сладки, не нежни.

Правих една мацка, на 50 години от Хасково, главна счетоводителка. Направих й цветна пеперуда по средата на гърба - с 30 нюанса. За мен тя е разкрепостен човек.

- Случвало ли се е да се намесиш в избора на татус?

- Понякога искат грозни неща. Не мога да си го позволя. Това в крайна сметка говори за моята работа. Последният случай - върху половин ръкав - лица, а под тях иска да му нарисувам китайски букви. Казвам му: "На какво отгоре ги искаш? С какво ще го свържеш?" Дори хората в затвора вече започнаха да правят композиции. Накрая му избрах една мацка.

- Каза, че си единственият лицензиран татуист в Хасково?

- Така е. Имам всички необходими разрешителни, плащам си данъците. Лицензът ми е 2 500 лева. Има 5-6 души в Хасково, които добре си преживяват на мой гръб. Ако искам да съм добър татуист, трябва да си избирам клиентите. Като кажа цената, някои се отказват, но не мога да го правя без пари. Не правя подаръци.

- Кои са по-издръжливи на болка - мъжете или жените?

- Жената е с по-висок праг на болка. От ранна възраст започват да експериментират по отношение на болката -обезкосмяване, маски, чудесии. Болката е психологчен момент. Въпрос на настройка. Някои пребледняват и треперят като лист. Имал съм 200 припадания и 30 гълтания на език.

Първият път - правя пиърсинг на гърдите на едно момче. Погледна се в огледалото - бяха текнали една две капки кръв. Видя се и припадна. Наплисках го с вода, бих му шамари. Нищо. Изплаших се. Някой от колегите подхвърли, че може би си е глътнал езика. Опитах се да му отворя устата. Не успявах. Минаха две минути. Реших да даправя последен опит- бръкнах с единия пръст. В устата не можах да напипам езика. Бръкнах в гърлото и натиснах езика. Момчето вдиша въздух и отвори очи - бяха червени, нямаше зеница. Беше голям шок за него. Не помни как се е строполил, вижда някой се е надвесил над него. Взе да се дърпа и пак си глътна езика. Отново го изкарах.

Накрая си направихме обща снимка. Казах му да я сложи в рамка над леглото си и всяка сутрин да ми благодари, че е жив. Тогава ми побеля косата.

- Кога направи първия татус?

- Цял живот съм рисувал, но съм самоук. Рисувах човешки лица, не къщички с дръвчета отпред. Преди казармата моят приятел поиска да му направя татус. Направихме машината сами, бяха други времена. Сглобихме я от пиромолив, струна на китара, електромоторче от касетофон, включихме го към адаптор. Татуирах му плетеница. Оттогава не съм оставял машината.

- От кого се учи?

-Сам. Най-голямата ми грешка беше, че се затворих и реших, че сам ще стана татуист. Беше ме страх от всички останали. Казах си, че ще стана най-добрия, но ще се уча сам. Реших да откривам, че земята се върти и че има луна. Беше много глупаво, но може би е било инстинкт за самосъхранение, страх, че съм новобранец и че няма от кого да се уча. Последните години с моите колеги от страната вече сме приятел.

Имам самочувствие, че съм добър. Не съм мазач. Татуирал съм около 10 000 души за 10 години. Най-голямата татуировка, която съм правил - гръб, два ръкава и гърди. Най-дългата ми сесия е 16 часа. 16 са най-големият брой клиенти, които съм татуирал за един ден.

- Къде татусът върху женско тяло е най-секси?

- Върху любовните дръжки. Това е най-красивата част на женското тяло.

-Най-възрастният ти клиент?

- Най-възрастният ми клиент от Хасково е на 55 години. Искаше да заличи сърцето, което си е направил в казармата. Нарисувах върху него змия. В Слънчев бряг татуирах пеперудка върху глезена на 82-годишна чужда туристка.

Интервю на Христина Котларска

`

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини