От х:

Днес в x:

Животоспасяващи лекарства поскъпнаха драстично

Лекарства които са без алтернатива и са животоспасяващи, поскъпнаха драстично в новия лекарствен списък спуснат от Касата. От първи март в хасковските аптеки медикаментът Плавикс, сюрпризира купуващите го с цена от 60 лв опаковката. Досега пациентите доплащаха само 2.50. Плавикс е противосъсирващо лекарство и се използва от хора, които наскоро са претърпели операция на сърцето. Една опаковка стига за месец, а нуждата от лекарството продължава 6 месеца след интервенцията.

Скъпотията удари и популярните очни капки. Тези които се предписват срещу глаукома и досега бяха абсолютно безплатни, вече се продават на цена от 15 лв. Поскъпнаха и три вида инсулини на датската фирма „Ново Нордикс“-Микстард, Инсулатард и Акстард. Досега безплатни, сега вече се предлагат на пациентите за 96 стотинки за флакон.

Със свое решение от тази седмица правителството даде право на здравната каса сама да определя реинбурсирания лекарствен списък. В него са медикаментите чието заплащане се поема напълно или частично от държавата. Досега списъкът се определяше от министерството на здравеопазването.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини