От х:

Днес в x:

2 °C

Джипита затварят кабинетите. Искат пари

Д-р Николай Николов/в средата/ обяви мерките на Джипитата срещу държавата. Потърпевши обаче ще са гражданите

Общо практикуващите лекари в региона започват от утре стъпаловидни стачни действия. Всеки ден кабинетите ще работят с 1 час по-малко, в знак на протест срещу забавените от здравната каса пари за медицински дейности извършени на здравноосигурени лица. Ако нещата не се променят, лекарите ще затворят кабинетите и за цял ден.

През тази година, ОПЛ-тата /опщопрактикуващите лекари/ още не са видели нито лев от държавата макар да преглеждат само здравоосигурени. Повечето лекари определиха състоянието си като „катастрофално“ и помолиха пациентите си да не се сърдят на тях, а на хората които са отговорни за изчезването на парите им от здравните осигуровки-Касата.

Общопрактикуващите лекари получават по 1-1.20 лв за прегледан здравноосигурен пациент. Тоест на листа от 1000 пациента-малко над 1000 лв месечно. Отделно от това вървят и доплащанията за пенсионери-по 140 ст на човек. Тези пари пък не са взети от 1-ви октомври 2009-та година. От тези приходи лекарите трябва да платят наеми, консумативи и заплатите на наетия от тях персонал. По закон, на листа от 2500 пациента се изисква втори нает лекар и поне две сестри.

От 160 лекари в региона, 60%, около 100, от утре затварят кабинетите си от 12 до 13 часа. В сряда кабинетите ще са затворени от 12 до 14 часа и т.н. до изплащането на сумите които дължи държавата. Ако касата се придържа към оповестената от нея официална дата за разплащане, 19-ти март, то дотогава общопрактикуващите лекари ще спрат изцяло работа. От правителството обаче обещаха средствата за януари да се получат до края на седмицата. Тоест в петък джипитата ще работят 5 часа по-малко, като кои ще са конкретните часове, ще реши всяко джипи.

„Освен че касата не ни плаща от пари които вече са събрани от българите, тя затруднява допълнително нашата работа като ни ограничи направленията с 30%“ обяви д-р Николай Николов, председател на регионалния съюз на общопрактикуващите лекари. И даде пример със своята практика -на 2 хиляди пациента му се полагат само 200 направления. „При такива условия съм готов да скъсам договора си с касата и да заработя на частно“ категоричен е той. Според докторите Марио Янакиев и Лиляна Михайлова, все повече Джипита обмислят този ход.

Ако по време на протеста възникне спешен случай, то нека хората се обърнат към спешна помощ, посъветваха пациентите си общопрактикуващите. Това е добър повод да се види има ли адекватна спешна помощ у нас, допълниха лекарите.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини