От х:

Днес в x:

Джипита затварят кабинетите. Искат пари

Д-р Николай Николов/в средата/ обяви мерките на Джипитата срещу държавата. Потърпевши обаче ще са гражданите

Общо практикуващите лекари в региона започват от утре стъпаловидни стачни действия. Всеки ден кабинетите ще работят с 1 час по-малко, в знак на протест срещу забавените от здравната каса пари за медицински дейности извършени на здравноосигурени лица. Ако нещата не се променят, лекарите ще затворят кабинетите и за цял ден.

През тази година, ОПЛ-тата /опщопрактикуващите лекари/ още не са видели нито лев от държавата макар да преглеждат само здравоосигурени. Повечето лекари определиха състоянието си като „катастрофално“ и помолиха пациентите си да не се сърдят на тях, а на хората които са отговорни за изчезването на парите им от здравните осигуровки-Касата.

Общопрактикуващите лекари получават по 1-1.20 лв за прегледан здравноосигурен пациент. Тоест на листа от 1000 пациента-малко над 1000 лв месечно. Отделно от това вървят и доплащанията за пенсионери-по 140 ст на човек. Тези пари пък не са взети от 1-ви октомври 2009-та година. От тези приходи лекарите трябва да платят наеми, консумативи и заплатите на наетия от тях персонал. По закон, на листа от 2500 пациента се изисква втори нает лекар и поне две сестри.

От 160 лекари в региона, 60%, около 100, от утре затварят кабинетите си от 12 до 13 часа. В сряда кабинетите ще са затворени от 12 до 14 часа и т.н. до изплащането на сумите които дължи държавата. Ако касата се придържа към оповестената от нея официална дата за разплащане, 19-ти март, то дотогава общопрактикуващите лекари ще спрат изцяло работа. От правителството обаче обещаха средствата за януари да се получат до края на седмицата. Тоест в петък джипитата ще работят 5 часа по-малко, като кои ще са конкретните часове, ще реши всяко джипи.

„Освен че касата не ни плаща от пари които вече са събрани от българите, тя затруднява допълнително нашата работа като ни ограничи направленията с 30%“ обяви д-р Николай Николов, председател на регионалния съюз на общопрактикуващите лекари. И даде пример със своята практика -на 2 хиляди пациента му се полагат само 200 направления. „При такива условия съм готов да скъсам договора си с касата и да заработя на частно“ категоричен е той. Според докторите Марио Янакиев и Лиляна Михайлова, все повече Джипита обмислят този ход.

Ако по време на протеста възникне спешен случай, то нека хората се обърнат към спешна помощ, посъветваха пациентите си общопрактикуващите. Това е добър повод да се види има ли адекватна спешна помощ у нас, допълниха лекарите.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини