От х:

Днес в x:

Свършиха ваксините за морбили. ХЕИ иска още

От понеделник населението ще се ваксинира ударно

Хилядата извънредни ваксини срещу морбили отпуснати на хасковската здравна инспекция, вече са приключили. Инспекцията е подала заявка за още, но те ще пристигнат в началото на следващата седмица. Все още не е ясно колко бройки, уточни директорът Делчо Янев. Както и първия транш, и втората партида ще бъде разпределена по личните лекари. Все още не работят извънредните имунизационни пунктове в кварталите Република и Възраждане. Причината е че ромите са започнали масово да водят децата си на личните им лекари. Дори и да не са осигурени родителите, децата се обезпечават от държавата и прегледите и имунизацията са им безплатни.

Към днешната дата, доказаните случаи са 295, като последните 13 от тях са само от Хасково и Харманли. Над 80 са хоспитализираните към момента в хасковското инфекциозно отделение. Капацитетът му, отдавна е надхвърлен, на приключване са и местата в Урологиите където също се настаняват пациенти с морбили. В скоро време ще заемем и друго отделение, коментират инфекционисти. Положителната новина е, че в областта все още няма смъртен случай.

От понеделник започва и извънредната имунизация в областта за свински грип. Ваксините вече са пристигнали и ще се поставят в здравната инспекция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини