От х:

Днес в x:

Комин. Точка. Нет

15.43! Коминът се предава пред гравитацията

Коминът на ТЕЦ-а вече го няма. Социалистическото достойнство на Хасково рухна точно в 15.43 под напора на собствената си тежест, подкопана от 48 килограма взрив. Експлозията бе предизвикана от 308 детонатора. За разлика от превърналото се във фиаско взривяване на основния корпус, сега всичко мина без засечка.

„Коминът не ни изненада, защото сме свалили много такива съоръжения“ коментира собственикът на фирмата взривател „Атмарк“, Атанас Арабаджиев. Според него взривът е минал като по учебник. 156 метровото съоръжение падна в исканата посока-върху останките от съборената по-рано сграда на основния корпус. От "Атмарк" най-накрая обясниха официално защо се провалиха във взривяването на сградата. „Заредихме я като за обикновена сграда. Никой не знаеше, че конструкцията е претъпкана с арматура“ обясни Арабаджиев. Как така взривателите не са разполагали с планове на сградата и спецификации на строителството, не стана ясно.

Коминът вече го няма, израдваха се десетки деца и младежи снимащи трескаво с мобилните си телефони историческото събитие. Имаше и любителски камери. Всичко щяло да се качва в интернет.

В следващите дни предстои разчистване на останките. Металът ще се продаде за скрап. Строителните остатъци ще се смелят и ще бъдат използвани като суровина за пътна настилка. След разчистване на площадката, на площ от 300 декара ще започне изграждането на две газови централи плюс фотоволтаичен парк. Инвеститор е „Финанс инженеринг“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини