От х:

Днес в x:

22 °C

Цената на тока скочи с 2.7% заради държавната ТЕЦ

Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от днес, 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на сто, каквито бяха обявените в края на май разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина за това е включването в захранването за бита на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която първоначално бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електроенергия.

Парното пък ще поевтинее средно с 12.69 процента спрямо цените от миналия отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над прогнозирания в началото на месеца от "Булгаргаз" спад с над 4 на сто.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в онлайн пресконференция, която бе последната за него и на която той отново заяви, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани според закона, обективно, безпристрастно и балансирано. До края на тази седмица се очакват номинациите в Народното събрание за шеф и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електроенергията в поскъпване Иванов обясни с настъпили обстоятелства след оповестяването на доклада с намалението на цените.

Едното е извеждането на небитовите потребители на свободния пазар, което ще намали необходимата за регулирания пазар енергия с над 3 тераватчаса в следващите 12 месеца и така обемът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, обясни Иванов. Той обаче не навлезе в подробности как това влияе това на цените в микса.

За спасяването на държавната ТЕЦ

"Някои дружества коригираха заявленията си и промениха параметрите си по начин, че влязоха в изискванията да участват с квота на регулирания пазар. Третото обстоятелство е решението на Народното събрание относно бъдещето на въглищните електроцентрали, което изисква да не се допуска прекратяване на дейността на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза регулаторният шеф. По думите му, "в стриктно изпълнение на тези решения, на 25 юни енергийният министър Теменужка Петкова възлага на ТЕЦ "Марица Изток 2" да произведе за ценовия период 2.6 тераватчаса, които задължително ще се купят на регулирания пазар", продължи той.

"Съвкупното действие на тези три обстоятелства доведе до промяната, която бе приета днес", заяви Иванов.

Реално обаче решението на парламента, което задължи Петкова да бъде увеличен капитала на въглищната централа с близо 600 млн. лв. и да не допуска закриването на мощностт, бе взето още в началото на годината. Тоест при изготвянето на разчетите с поевтиняването на цените и орязването на желанието на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", това депутатско решение е било известно на регулатора, но заповедта на Петкова е издадена, след като регулаторът реже дружеството от достъп до регулирания пазар. Така регулаторът е притиснат да даде квота на централата, почти равняваща се на консумацията извадените на свободния пазар фирми. Така държавната централа ще продължи да продава на бита, заради което ще бъде компенсирана за разликата между пазарната цена и себестойността на енергията на дружеството. Реалната причина за това действие е, че мощността не може да продаде енергията си на борсата и това би означавало да спре работа. Подобно нещо би се отразило и на дейността на държавните мини "Марица Изток", които са неин доставчик.

ВКлючването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар би трябвало да се слючва за последен път, защото от ЕК искат от следващата година регулаторът да не определя квоти за ток за бита.

Три лева повече

Иван Иванов посочи, че включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" в ценовата компонента "задължение към обществото", ще доведе до увеличението ѝ с 1.9 лв./МВтч. Това ще рефлектира върху цената, на която общественият доставчик НЕК ще продава тока на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", и  и тя ще бъде 92.92 лв./МВтч вместо планираните 89.57 лв.

В резултат на това цената на бита се повишава. Средното увеличение става с 2.7 на сто. Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 2.72 на сто по-високи сметки, на ЕВН – с 4.12 процента, а на "Енерго-про" – с 1.5%.

Първоначалните разчети, преди включването на тока от държавната ТЕЦ, бяха за намаление средно с 0.55 на сто за страната. Плановете бяха за спад с 1.69 процента в Североизточна България, обслужвана от "Енерго-Про". За клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът трябваше да е 0.45%, а за абонатите на ЕВН в Югоизточна България да има поскъпване с 0.15%.

Иванов обаче посочи, че сега приетото поскъпване е под размера на годишната инфлация за 2019 г., каквато е била практиката на регулатора за петте години, откакто той е начело.

Парното - по-евтино спрямо октомври, по-скъпо спрямо май

При парното поевтиняването спрямо миналия отоплителен сезон е 12.69 процента, заяви Иванов, който за пореден път обяви изявленията за поскъпване на топлоенергията от 1 юли като "неверни твърдения – изцяло манипулативни". " И личи стремеж на определени политици или псевдоанализатори да внушат на потребителите, че цената на топлоенергията ще се повиши. Преследват се нечисти политически цели", заяви той.

Реално спрямо определената последно цена на топлинната енергия за месец май има повишение, което е заради това, че сега се определя едногодишна цена, която отразява прогнози за поскъпване на природния газ през зимата.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", коментира Иванов.

Той се спря на цените на "Топлофикация София", която е най-големият производител на топлоенергия в страната. Ако на 1 юли 2019 г. цената е била 95.64 лв./МВтч, от днес тя е 82.09 лв. 

Цената на природния газ за юли ще бъде 19.10 лв. МВтч, което е спад с 6.05 на сто спрямо стойността му през юни.

Иванов отбеляза още, че разходите за ремонти на топлофикациите в следващите 12 месеца не са намалявани заради цената на газа. Възстановяването на надвзетите суми заради промяната в цената на руския газ със задна дата – от 5 август 2019 г.,  по никакъв начин не трябва да формира нито печалба, нито загуба за енергийните дружества, припомни регулаторният шеф.

Няма мърдане за либерализацията - ще е през 2025 г.

Той каза още, че до 31 август трябва да се изготвят типовите договори за електроснабдяване за небитовите потребители, които от 1 октомври 2020 г. са длъжни да излязат на свободния пазар, но не са си избрали търговци.

По думите му пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители ще стане на два етапа – през 2023 г. ще бъдат извадени половината битови потребители, през 2025 г. - останалата половина.

През тези пет години сме се водили само от разпоредбите на закона, обективност, безпристрастност и баланс на българската енергетика, каза Иванов на финалната си пресконференция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Бо
  Боци Кюлчето
  4 -2
  19:58, 1 юли 2020
  Честито на тулупите !
 • 2
  Че
  Честито и на нас
  1 0
  13:30, 2 юли 2020
  Държавната тец , Държавната пералня .
  Пеликани с големи гуши !

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини