От х:

Днес в x:

1 °C

Цената на тока скочи с 2.7% заради държавната ТЕЦ

Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от днес, 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на сто, каквито бяха обявените в края на май разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина за това е включването в захранването за бита на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която първоначално бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електроенергия.

Парното пък ще поевтинее средно с 12.69 процента спрямо цените от миналия отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над прогнозирания в началото на месеца от "Булгаргаз" спад с над 4 на сто.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в онлайн пресконференция, която бе последната за него и на която той отново заяви, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани според закона, обективно, безпристрастно и балансирано. До края на тази седмица се очакват номинациите в Народното събрание за шеф и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електроенергията в поскъпване Иванов обясни с настъпили обстоятелства след оповестяването на доклада с намалението на цените.

Едното е извеждането на небитовите потребители на свободния пазар, което ще намали необходимата за регулирания пазар енергия с над 3 тераватчаса в следващите 12 месеца и така обемът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, обясни Иванов. Той обаче не навлезе в подробности как това влияе това на цените в микса.

За спасяването на държавната ТЕЦ

"Някои дружества коригираха заявленията си и промениха параметрите си по начин, че влязоха в изискванията да участват с квота на регулирания пазар. Третото обстоятелство е решението на Народното събрание относно бъдещето на въглищните електроцентрали, което изисква да не се допуска прекратяване на дейността на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза регулаторният шеф. По думите му, "в стриктно изпълнение на тези решения, на 25 юни енергийният министър Теменужка Петкова възлага на ТЕЦ "Марица Изток 2" да произведе за ценовия период 2.6 тераватчаса, които задължително ще се купят на регулирания пазар", продължи той.

"Съвкупното действие на тези три обстоятелства доведе до промяната, която бе приета днес", заяви Иванов.

Реално обаче решението на парламента, което задължи Петкова да бъде увеличен капитала на въглищната централа с близо 600 млн. лв. и да не допуска закриването на мощностт, бе взето още в началото на годината. Тоест при изготвянето на разчетите с поевтиняването на цените и орязването на желанието на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", това депутатско решение е било известно на регулатора, но заповедта на Петкова е издадена, след като регулаторът реже дружеството от достъп до регулирания пазар. Така регулаторът е притиснат да даде квота на централата, почти равняваща се на консумацията извадените на свободния пазар фирми. Така държавната централа ще продължи да продава на бита, заради което ще бъде компенсирана за разликата между пазарната цена и себестойността на енергията на дружеството. Реалната причина за това действие е, че мощността не може да продаде енергията си на борсата и това би означавало да спре работа. Подобно нещо би се отразило и на дейността на държавните мини "Марица Изток", които са неин доставчик.

ВКлючването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар би трябвало да се слючва за последен път, защото от ЕК искат от следващата година регулаторът да не определя квоти за ток за бита.

Три лева повече

Иван Иванов посочи, че включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" в ценовата компонента "задължение към обществото", ще доведе до увеличението ѝ с 1.9 лв./МВтч. Това ще рефлектира върху цената, на която общественият доставчик НЕК ще продава тока на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", и  и тя ще бъде 92.92 лв./МВтч вместо планираните 89.57 лв.

В резултат на това цената на бита се повишава. Средното увеличение става с 2.7 на сто. Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 2.72 на сто по-високи сметки, на ЕВН – с 4.12 процента, а на "Енерго-про" – с 1.5%.

Първоначалните разчети, преди включването на тока от държавната ТЕЦ, бяха за намаление средно с 0.55 на сто за страната. Плановете бяха за спад с 1.69 процента в Североизточна България, обслужвана от "Енерго-Про". За клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът трябваше да е 0.45%, а за абонатите на ЕВН в Югоизточна България да има поскъпване с 0.15%.

Иванов обаче посочи, че сега приетото поскъпване е под размера на годишната инфлация за 2019 г., каквато е била практиката на регулатора за петте години, откакто той е начело.

Парното - по-евтино спрямо октомври, по-скъпо спрямо май

При парното поевтиняването спрямо миналия отоплителен сезон е 12.69 процента, заяви Иванов, който за пореден път обяви изявленията за поскъпване на топлоенергията от 1 юли като "неверни твърдения – изцяло манипулативни". " И личи стремеж на определени политици или псевдоанализатори да внушат на потребителите, че цената на топлоенергията ще се повиши. Преследват се нечисти политически цели", заяви той.

Реално спрямо определената последно цена на топлинната енергия за месец май има повишение, което е заради това, че сега се определя едногодишна цена, която отразява прогнози за поскъпване на природния газ през зимата.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", коментира Иванов.

Той се спря на цените на "Топлофикация София", която е най-големият производител на топлоенергия в страната. Ако на 1 юли 2019 г. цената е била 95.64 лв./МВтч, от днес тя е 82.09 лв. 

Цената на природния газ за юли ще бъде 19.10 лв. МВтч, което е спад с 6.05 на сто спрямо стойността му през юни.

Иванов отбеляза още, че разходите за ремонти на топлофикациите в следващите 12 месеца не са намалявани заради цената на газа. Възстановяването на надвзетите суми заради промяната в цената на руския газ със задна дата – от 5 август 2019 г.,  по никакъв начин не трябва да формира нито печалба, нито загуба за енергийните дружества, припомни регулаторният шеф.

Няма мърдане за либерализацията - ще е през 2025 г.

Той каза още, че до 31 август трябва да се изготвят типовите договори за електроснабдяване за небитовите потребители, които от 1 октомври 2020 г. са длъжни да излязат на свободния пазар, но не са си избрали търговци.

По думите му пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители ще стане на два етапа – през 2023 г. ще бъдат извадени половината битови потребители, през 2025 г. - останалата половина.

През тези пет години сме се водили само от разпоредбите на закона, обективност, безпристрастност и баланс на българската енергетика, каза Иванов на финалната си пресконференция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Бо
  Боци Кюлчето
  4 -2
  19:58, 1 юли 2020
  Честито на тулупите !
 • 2
  Че
  Честито и на нас
  1 0
  13:30, 2 юли 2020
  Държавната тец , Държавната пералня .
  Пеликани с големи гуши !

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини