От х:

Днес в x:

Огнище на птичи грип в Хасково, умъртвяват 25 000 кокошки

Огнище на Инфлуенца (птичи грип) е установено в Хасково, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Причинителят на болестта е установен на 10 април 2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на Хасково. В животновъдния обект се отглеждат над 25 000 птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – кв. „Изгрев“ и Източна промишлена зона на Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на града, селата Клокотница, Манастир, Малево, Стамболийски, Динево, Подкрепа и Узунджово, а от община Димитровград: селата Крепост, Черногорово и Воден.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ре
  релакс
  8 0
  09:03, 11 апр 2024
  сега ще ги изядем тия 25000 кокошки, да не станат зян, а и месото не е опасно
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини