От х:

Днес в x:

Изтеглят от пазара яйцата на заразените с птичи грип кокошки

Изображение 1 от 3

    Яйцата на заразените с инфлуенца тип А кокошки от птицефермата в димитровградското село Черногорово ще бъдат изтеглени от пазара. Продуктите от болни птици не са опасни за живота и здравето на хората, но въпреки това те ще бъдат иззети от магазинната мрежа и унищожени на екарисаж, за да не се пренася чрез тях болестта. Информацията обяви по време на свиканата извънредно от областния управител на Хасково епизоотична комисия, шефът на БАБХ-Хасково д-р Георги Илиев.

    В четвъртък следобед от Българската агенция по храните разпространиха съобщение за установен птичи грип във ферма с кокошки носачки в димитровградското село Черногорово. В обекта се отглеждат около 40 хил. птици. Вече е започнало унищожаването им чрез загробване, уточни д-р Илиев.

    Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километра предпазна зона, в която попадат: с Черногорово, с. Брод и с. Воден, общ. Димитровград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Димитровград, с. Бряст, с. Радиево, с. Голямо Асеново, с. Долно Белево, с. Златополе, с. Райново, с. Крепост, общ. Димитровград, както и с. Александрово, с. Нова Надежда и с. Узунджово, общ. Хасково.

    За ситуацията в Черногорово собственикът сам е подал сигнал за увеличена смъртност в птицефермата. Пробите, изследвани в Националната лаборатория, са показали, че става въпрос за птичи грип. При това заболяване смъртността е изключително висока. В момента в засегнатия обекти умират по 100-200 кокошки носачки на ден, информира д-р Илиев. Фермата със заразените птици е втори засегнат на същия собственика в рамките на няколко месеца. Птицефермата му в Криво поле все още е затворена, тъй като в нея вървят санитарни мерки, обясниха от БАБХ. Той има още един обект край Хасково, който също е под наблюдение.

    По време на областната епизоотична комисия, като допълнителна реакция, от БАБХ препоръчаха спешно свикване на общинските комисии, които да организират преброяване на птиците в населените места от общините Хасково и Димитровград, които попадат в зоните на забрани и наблюдение от 3 и от 10 километра. Друга спешна мярка е затварянето на пазари и изложения на птици в територията на двете зони. Взимат се и проби при наличието на мъртви пернати. Препоръчва се в личните стопанства домашните птици да не се пускат по дворовете, за да се ограничи контакта им с дивите, които са основен „резервоар“ на заразата. Започва и разпространение на брошури с информация за стопаните и населението.

    В момента се изясняват причините как заразата е пренесена във фермата за кокошки в село Черногорово. Възможните варианти са: чрез фуража, чрез яйца от друг обект, чрез служители, които между другото, имат забрана да гледат в собствените си имоти птици именно заради риска от пренасяна на птичи грип, а също и чрез превозни средства.

    В момента в няколко района в различни краища на страната има огнища на птичи грип. Заразата обаче вилнее и в цяла Европа, особено в западната й част, посочи д-р Илиев.

    При подходящи метеорологични условия и ако не се появи друга извънредна ситуация, прогнозата е, че огнището в Черногорово ще бъде ликвидирано до седмица. Стопанинът ще бъде обезщетен за загубите си на пазарни цени.

    Понеже подобна ситуация води до сериозни икономически щети, а в засегнатите обекти работата се възстановява с месеци, специалистите допускат твърде малка вероятност обектът да е заразен умишлено с цел получаване на обезщетения.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини