От х:

Днес в x:

Загробват 4 хил. кокошки носачки от ферма в с.Криво поле заради птичи грип

39950 хил. кокошки носачки от ферма край хасковското село Криво поле ще бъдат загробени заради положителни проби на птичи грип там, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Умъртвяването на птиците е част от мерките за преустановяване разпространението на заразата. Около засегнатия животновъден обект са определени две критично зони. По- рестриктивната е 3-километровата предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково: Криво поле,  Корен и  Момино. В обсега на 10-километрова наблюдавана зона селата: Елена, Книжовник, Малево,  Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково и Подкрепа. В тази зона на обхват са и селата от община Харманли Славяново и Болярски извор. Под наблюдение са и няколко села от община Стамболово: Малък и Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

В птицефермата това е пореден път  на установено огнище на птичи грип. За последните четири години, обектът, който е с капацитет за отглеждане на около 20 хил. кокошки, е засегнат от заболяването за четвърти  път.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    антимишок
    7 0
    09:00, 28 окт 2023
    Ало,журналята-„къртите тъпомера"!Последно,колко кокошки ще избият в Криво поле-4 000 според заглавието или 39 950 000 според първият ред от статията?!
    • Хи
      Химената
      5 0
      14:42, 28 окт 2023
      И двете са лъжа !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини