От х:

Днес в x:

Ново огнище на птичи грип в Хасковско, умъртвяват 4 000 кокошки

Ново огнище на Инфлуенца по птиците (птичи грип) е установен в област Хасково, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на димитровградското село Брод.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В обекта се отглеждат около 4 000 кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Димитровград – Брод и Черногорово; и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: от община Димитровград – град Димитровград и селата Златополе, Долно Белево, Воден, Крепост, Райново, Голямо Асеново, Малко Асеново, Радиево и Бряст; от община Хасково селата Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Тр
    Тревопасни динозаври
    27 -4
    09:54, 1 фев 2022
    Нама да рахатясат докато не унищожат всичко. Либерастите, които опитват да завладеят света са врагове на животни и хора.
    • Fb
      FB
      13 -1
      11:09, 1 фев 2022
      Нали трябва да се подържат, за шефа на Градус говоря.
    • 88
      88
      20 -1
      11:18, 1 фев 2022
      добре де, като не са опасни за човешкото здраве що ще ги унищожавате? дайте на човека да ги продаде на половин цена в сигнална опаковка, с предупреждение как да бъдат приготвяни ... или да сключи договор с преработващ цех да му ги обработят термично и така да ги пусне на пазара... много лесно се унищожава, но колко струва да се създаде никой не пита
    • Мъ
      Мъгла
      12 -1
      11:54, 1 фев 2022
      Някой реже дърва над село Орлово в посока Книжовник в гората.Къде са горските????Вземат ли заплати държавни или да?Кмета знае ли ?
    • КРАСТАВИЦИТЕ 6.50 .... КОКОШКИТЕ УТРЕПАНИ :)
      .....
      Въобще Рай за свинарите като Бат Тенчо Сервирьора и Дидко Пискюла , дето жвърлят свинските ***** в ряката направо понеже няма инспектори които да пожелаят да влязат в техния свинарник
  • 2
    Гн
    Гневен
    31 -3
    09:58, 1 фев 2022
    Давайте още..Избийте всичко и вдигнете цените повече. Още може гадове мръсни.
  • 3
    Ми
    Мими
    17 -5
    10:09, 1 фев 2022
    Какво стана с промяната. Подмяна.. Избиваме наред. Птици, животни, хора,сечем горите и тнк...... А Мая щяха да прави нов проект. И какво от това? Какъв? Промяна на промяната. Писна ми.
  • 4
    Ра
    Райков
    16 -2
    10:29, 1 фев 2022
    Дания стана първата държава в Европа, където се отменят ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус. Датският премиер Мете Фредериксен заяви, че от 1 февруари падат всички забрани, свързани с коронавируса в страната. Прекратява се и статуса на Ковид-19 като заболяване, което застрашава обществото. Отменят се маските, ковид сертификатите, никой никого не принуждава да се ваксинира, всички са свободни да ходят където поискат, няма ограничения за събирането на много хора и т.н.

    Дания е държава с население от 5,7 милиона души. Там през цялото време на пандемията тестовете за коронавируса бяха напълно безплатни и в неограничено количество. Ваксинираше се само този, който пожелае да го направи. Сега датските експерти стигнаха до извода, че   щамът „Омикрон“  по-скоро напомня на простуда или обикновен грип –  делът на тези, които се нуждаят от хоспитализация стремително намалява. Ето защо властите в страната прекратяват въведените ограничения заради пандемията.

    Така за пореден път Дания  доказва правдивостта на твърденията, че нейното население е най-щастливото на планетата. А една от причините за това е, че датчаните се радват на мъдри и отговорни политици, и ерудирани, и почтени експерти в най-различни области. В тази страна битката с пандемията се водеше не  с безумни забрани, а с научно обосновани и ефективни решения. Доказателство за това е и факта, че икономиката на Дания не е спирала динамичното си развитие и по време на пандемията. А датчаните продължават да се радват на жизнен стандарт, за който ние дори не можем и да  мечтаем.
    • То
      Това е разликата
      13 -2
      11:14, 1 фев 2022
      Райков в Дания живеят датчани, ако ме разбираш. А тук живееш ти, Райков.
    • Падна сняг и хайваните слезл до реката и чоплят до дивите гъски и те към 100 бройки
      ......
      Тва ако е в Хасково щяха отдавна да са изядени :))
  • 5
    Им
    Имигрирайте
    13 -3
    10:34, 1 фев 2022
    Сами да си плащат данъците
    Няма оправия тази градлива държава
  • 6
    По
    Потресен
    14 -2
    10:43, 1 фев 2022
    Дано не забравите Маямата Манолова -сестра Галева ,че от сутрин до вечер куткудяка по телевизията ,за власт от името на народа .господа от името на народа помагайте хуманно на българия.
  • 7
    По
    Последния борец
    18 -1
    10:45, 1 фев 2022
    корумпирана държава няма да има оправия...шибн мафиоти
  • 8
    От
    Отврат
    7 0
    11:54, 1 фев 2022
    Човек като чете криминалната хроника за ликвидиране хуманно животни, започва да се пите.Те БАБХ агенция за разпостранение на болести ли са или агенция предовратяване.Докога органите ще им слагат чадъри срещу разследване или и те мислят като тях, че от небето е дошъл вируса.Алоо, Областния Управител или ги закривайте тези или ги сменяйте.
  • 9
    Пр
    Просто Човек
    10 0
    12:15, 1 фев 2022
    Умъртвете и нас и да се свършва...
    То не се търпят вече вашите гаври!!!
  • 10
    Кю
    кюстендилска кариеристка
    6 0
    12:17, 1 фев 2022
    Във фермамата ли е проектантката МАНОЛОВА-ГАЛЕВА,виден политически хамелеон ренегат сега от кои е,че проекти ,проекти да не забрави да снесе поредния запъртък.МОЛЯ престанете да подкрепяте този куткудяк от 20 и повече години само лъжи и манипулации без резултат.Дъртата кокошка на дръвника.
  • 11
    Фе
    фен
    0 0
    11:44, 4 фев 2022
    В Дания,нямат,Хардварски,,умници''.
Последни новини