От х:

Днес в x:

Творците на Хасково предлагат читалня в библиотеката да носи името на Атанас Ванчев дьо Траси

Творци от различни сфери в Хасково подхванаха инициатива за организирането на поредица от събития в памет на Атанас Ванчев дьо Траси. Те съобщих, че вече са представили предложенията си пред местната власт.

Събитийната поредица, който предлагат, е провокирана от проведеното миналата есен година литературно четене, посветено на родения в Хасково световноизвестен поет Атанас Ванчев дьо Траси, който ни напусна на 30 септември 2020 г.

Едно от предложенията с посвещение на известния автор е именуването на Читалня №1 на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, която е предназначена за литература, свързана с хуманитарните науки и в която се провеждат повечето от поетичните вечери и представяния на книги.

Към това предложение е и организирането за поставяне на информационно табло пред зала „Атанас Ванчев дьо Траси“, което да информира за неговия живот, творчество и високия му принос към световната литература.

Местните творци настояват и за организирането на инициатива по поставянето на паметна плоча пред къщата на автора, която се намира на ул. "Слънчев бряг" №12, ако настоящите й собственици дадат съгласие за това.

Третото предложения е учредяване на Национален конкурс за преводна поезия „Атанас Ванчев дьо Траси“.

Предложенията са подписани е от шестнадесет поети, писатели, журналисти, учители и лекари, сред които Анна Щилянова – директор на РБ „Христо Смирненски“, Стойка Мариновска – председател на Гражданско сдружение „Родопско утро“, Антон Атанасов – заместник-председател на Гражданско сдружение „Родопско утро“ и председател на Студентски клуб „Проф. д-р Асен Златаров“, Ели Видева – председател на Клуба на дейците на културата, д-р Драгомир Мирчев – председател на филиала на Съюза на независимите български писатели в Хасково, Бояна Драгиева – председател на Поетичен клуб „Иван Николов“, Тодорка Николова – секретар на Поетичен клуб „Иван Николов“, Мина Карагьозова, Митко Ламбов, Зоя Димова, Левент Халил, Светлана Николова, д-р Ясен Калайджиев, Таня Кашева, София Милева и Мариана Ангелова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Въ
    Вълкът от Овча Купел
    5 -11
    12:17, 1 фев 2022
    Твърдо против! Какъв пък е този чифут?! Защо д... Виж коментара
  • 2
    12
    1234
    5 -10
    12:25, 1 фев 2022
    За първи път го чувам. Виж коментара
  • 3
    Ян
    Янко Митев
    10 -2
    13:13, 1 фев 2022
    А Ивайло Балабанов, Иван Николов итнт.
  • 4
    Ст
    Стар хасковлия
    8 -5
    14:10, 1 фев 2022
    Много добре познавам Никито Дьо Траси. По комунистическо време издейства френска награда за литература на Георги Джагаров /които помнят кой беше той/, само да се докара пред комунистите. Като ще правим реклама на "меките китки" по добре да кръстим читалнята "Любчо Топчиев" не по малко известен и заслужил фармацевт от Хасково, завършил специалност "фармацевтика" с пълно отличие във Виена през 1939 година.
    • Др
      Друг стар кореняк
      3 -6
      14:40, 1 фев 2022
      А помните ли имаше друга известна личност в града ни Тактика се казваше. Или "доктора който бе с един крак и поправяше радиоапарати и се занимаваше с комар. Къщата му бе където днес е НОИ. И накрая го заклаха и милицията си замълча по случая.
      В града ни има доста "достойни" хасковлии от близкото и далечно минало.
  • 5
    "К о с т и к а" се казва!!!!
  • 6
    Фр
    франкофон
    5 -1
    19:09, 1 фев 2022
    Напълно подкрепям!
  • 7
    Ба
    Бадема ******
    0 -1
    21:16, 1 фев 2022
    Как во се случва
Последни новини