От х:

Днес в x:

Атанас Ванчев дьо Траси отлетя в небесната шир в Деня на поезията

Напусна ни президентът на Световното движение на поетите, носител на орден „Стара планина“, с номинация за Нобелова награда за литература за 2019 г., доктор honoris causa на Великотърновския университет и носител на много международни награди за поезията и преводите си -Атанас Ванчев дьо Траси.

Той е отлетял в небесната шир на 1-ви октомври, когато отбелязахме Световния ден на поезията, съобщиха негови близки хора от родния му град. Починал е в дома си в Париж,  ден, след като си е заминал от Хасково.

Атанас Ванчев дьо Траси е роден на 3 януари 1940 година. През 1966 г. заминава да живее и учи във Франция. Защитава докторска дисертация в Сорбоната. Възпитаник е на Висшия институт за източни езици в Париж.

Автор е на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, има издадена и една книга за деца. Превел е над 50 поети от целия свят.

Хасковлията е и лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, както и на Българската Академия на Науките и Изкуствата, на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература. Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Никола Вапцаров.

Дьо Траси е лауреат на наградата „Александър Паскалев“ , която община Хасково връчва за цялостен принос в рамките на Литературните дни „Южна пролет“. Наградата му бе връчена през 2016 година.

Организаторката на Международния поетичен фестивал „Есенни щурци“ и част от неговото жури Тодорка Николова съобщи, че Атанас Ванчев дьо Траси е бил определен за лауреат на Интернационалната награда на името на поета Иван Николов, която ще бъде връчена през тази година в рамките на фестивала. Той ще я получи посмъртно.

Само няколко дни преди кончината му Атанас Ванчев дьо Траси е получил и голямата награда на Съюза на българските писатели на името на Радко Радков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Лу
    лудост
    8 -24
    14:17, 2 окт 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ай
    айсиктир
    2 -24
    15:47, 2 окт 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Най-важното сте пропуснали :)) Виж коментара
  • 4
    Хр
    христо
    3 -7
    00:13, 3 окт 2020
    петър дънов..тоз син сатаната! Ванчев не е нещо, з... Виж коментара
    • Ре
      рекох
      4 -6
      10:50, 3 окт 2020
      Днес тези са на почит. Тези, които са работили против България, предателите като този и кабаиванска.
Последни новини